Planul de gestionare a bazinului râului Camenca se discută în aceste zile la Consiliul Raional Glodeni, cu participarea Președintelui raionului Ion Leucă, Vicepreședintelui Victor Țarigradschi, ex-Președintelui Valeru Țarigradschi – membru al Comitetului Bazinal al râului Prut, Președinte al Comisiei pentru protecţia mediului, amenajarea teritoriului şi dezvoltarea serviciilor publice din cadrul Consiliului Raional Glodeni, potrivit consiliului raional, informează Provincial.
Zilele trecute a avut loc întrunirea de informare pentru autoritățile publice locale, desfășurată de către Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă. În cadrul evenimentului, Ioana Bobînă, director de proiect, a făcut prezentarea programului de elaborare a Planului integrat de gestionare a rîului Camenca. De asemenea, a fost prezentată analiza utilizării resurselor de apă din bazinul rîului Camenca, precum și o informare cu privire la calitatea resurselor de apă din regiunea Prutul de Mijloc.
Tot la Consiliul Raional Glodeni, a avut loc ședința Comitetului Subbazinal Camenca. În cadrul acesteia a fost aleasă componența Comitetului din care fac parte 15 primării din raioanele Glodeni, Fălești și Rîșcani – riverane rîului Camenca. De asemenea, au fost votați Președintele Comitetului Subbazinal Camenca (Ion Leucă, Președintele raionului Glodeni); Vicepreședintele Comitetului (Vladimir Tăbîrță, Vicepreședinte al raionului Fălești); Secretarul Comitetului (Valeriu Țarigradschi, Președinte al Comisiei pentru protecţia mediului, amenajarea teritoriului şi dezvoltarea serviciilor publice din cadrul Consiliului Raional Glodeni). Către ședința imediat următoare a Comitetului membrii acestuia urmează să vină cu propuneri concrete privind elaborarea și implementarea Planului integrat de gestionare a bazinului rîului Camenca.
Planul integrat de gestionare a bazinului râului Camenca este parte integrantă a Planului de Gestionare a Bazinului Hidrografic Prut, Camenca fiind afluent al acestuia. Planul urmărește obiective, precum: conștientizarea de către populație și Administrația Publică Locală a importanței ocrotirii și îngrijirii rîurilor mici și a resurselor de apă, a valorii minumentelor naturii și ariilor protejate; amenajarea izvoarelor rîului Glodeanca și plantarea a 4 ha de fîșii riverane; amenajarea popasului ecoturistic; îmbunătățirea calității mediului în zonă, inclusiv a rîurilor mici.
Dina Roșca