Prim-ministrul Chiril Gaburici a efectuat sîmbătă, 28 februarie, o vizită la cel mai mare spital rural din ţară – Centrul de sănătate din comuna Cărpineni, raionul Hînceşti. Recent, aici au fost renovate două secţii, cea de terapie şi cea de pediatrie, precum şi farmacia. Modernizarea instituţiei a fost posibilă datorită fondurilor alocate din bugetul raional, în valoare de un milion de lei, şi din bugetul de stat, de 1,5 milioane.
La Centrul de sănătate din Cărpineni activează 16 medici şi 55 de asistente medicale. Premierul Chiril Gaburici a discutat cu angajaţii instituţiei, dar şi cu pacienţii care se tratează aici şi care s-au arătat mulţumiţi atât de condiţiile de tratament, cât şi de serviciile de care beneficiază. Şi medicii i-au spus Premierului că sunt foarte mulţumiţi de condiţiile din secţiile renovate, dar că nu se vor opri aici. „Renovarea trebuie dusă până la capăt”, au subliniat lucrătorii medicali, în frunte cu directorul spitalului, Mihai Ciobanu. În această ordine de idei, împreună cu ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, precum şi cu aleşii locali, s-a ajuns la înţelegerea de a accesa mai multe fonduri, inclusiv de la partenerii de dezvoltare.
„Spitalul are o capacitate de 110 paturi. Anul trecut am tratat la staţionar mai bine de trei mii de pacienţi. Au fost efectuate 430 de intervenţii chirurgicale şi au fost primite 215 naşteri. Serviciile instituţiei noastre sunt solicitate, iar asta ne motivează să fim mai buni, să îmbunătăţim condiţiile din spital – atât cele medicale, cât şi cele ce se referă la comodităţi”, a spus directorul spitalului, Mihai Ciobanu.
Premierul Chiril Gaburici a apreciat munca depusă de medici şi asistente. „Pacienţii spun că se simt aici ca acasă. Asta înseamnă că vă faceți datoria cu multă dăruire. Mai sunt multe de făcut pentru a avea condiții și mai bune, însă începutul este frumos. V-a reuşit pentru că aţi fost uniţi şi aţi muncit împreună pentru o viață mai bună, pentru o Moldovă mai sănătoasă. Fie că sunt din sate sau orașe, oamenii trebuie să poată beneficia de aceleași servicii medicale calitative”, a menţionat Chiril Gaburici.
La Cărpineni au fost construite şi case sociale pentru tinerii specialişti din domeniul medical. Locuinţele au câte trei camere, sunt moderne şi vor fi oferite medicilor la încheierea unui contract de muncă având durata minimă de cinci ani. Potrivit directorului Centrului de sănătate, până în momentul de faţă intenţia de a veni la Cărpineni şi-au anunţat-o deja trei medici – un terapeut, un pediatru şi un chirurg.
Elena Ivanov