Fie că vorbim despre gaze, dureri de burtă, constipaţie, diaree, natura are întotdeauna câte un leac pentru fiecare. Iată cum ne pot ajuta plantele medicinale în cazul afecţiunilor digestive.
Menta este considerată „regina” afecţiunilor digestive. Încă din antichitate era apreciată pentru puterea ei de a trata indigestia, diareea, gazele şi balonarea, crampele abdominale, dar şi greaţa şi stările de vomă. Pe lângă toate aceste afecţiuni digestive în care e expertă, menta mai este folosită în caz de răceli, dureri de cap, respiraţie urât mirositoare. O plantă-minune sub toate formele sale: ceai, ulei esenţial, tinctură sau pulbere.
Muşeţelul şi gălbenelele sunt cele mai bune prietene ale stomacului afectat de ulcer, gastrită, reflux acid. Cu efectul lor cicatrizant, calmant, emolient, antiinflamator, ele funcţionează ca un pansament şi grăbesc vindecarea. Consumă-le sub formă de ceai călduţ.
Cei care au probleme cu bila ar trebui să bea ceai de cicoare. Susţine funcţiile hepatice şi biliare, stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale şi contribuie la obţinerea confortului digestiv.
Busuiocul şi roiniţa sunt printre cele mai bune leacuri în afecţiunile stomacului şi intestinelor. Ajută la îndepărtarea gazelor, stimulează secreţia şi eliminarea bilei, secreţia sucurilor gastro-intestinale, taie greaţa. Acestea sunt bune în tot ce înseamnă balonare, gastrite, indigestie.
Nu putem uita ghimbirul. Sub formă de ceai, sau în stare crudă, ras şi adăugat în apă, aromatul ghimbir taie greaţa, stimulează digestia, reduce gazele şi balonarea, calmează arsurile gastrice.
Dina Roșca