Analistul politic, Igor Boțan, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, a vorbit despre cum va evolua în continuare situația legată de municipiul Bălți, informează Provincial.
„Municipiul Bălți are un specific anume. În cele 8 cicluri electorale alegătorii au votat constant, în proporție de 50-70%, lideri sau forțe politice pro-rusești sau eurasiatice. Nu cred că acest specific se poate schimba instantaneu. Așa că la Bălți competiția politică se va da, cel mai probabil, între candidatul Partidului Nostru (PN) și cel al Partidului Socialiștilor (PS). Evident, PN și-a creat imaginea unei victime a luptei cu dominația oligarhiei din Republica Moldova, iar PS, dimpotrivă, are imaginea de satelit al partidului de guvernământ. Asta contează, dar nu putem ști ce va prevala – sentimentele de solidaritate cu victima sau impactul zdrobitor al arsenalului mediatic, financiar și administrativ de care se va bucura PS de pe urma cooperării tacite cu partidul de guvernământ”, a menționat acesta.
Prin urmare, el a comentat dacă demisia lui Renato Usatâi ar fi în detrimentul sau beneficiul Partidului Nostru (PN).
„Renato Usatâi și-a dorit desfășurarea la Bălți a unui referendum, oarecum, similar celui inițiat de PSRM împotriva lui Dorin Chirtoacă la Chișinău. Nu a fost să fie. Pentru a avea o șansă de reușită, consilierii PN din Bălți ar fi trebuit să copie mot-à-mot textul întrebării referendumului împotriva primarului Dorin Chirtoacă – „Susțineți revocarea din funcție a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?”. Problema e că domnul Renato Usatâi și-a dorit ca în cazul lui întrebarea să poarte o conotație sugestivă pozitivă – „Sunteți de acord ca primarul municipiului Bălți să rămână Renato Usatâi?”. Revocarea primarilor prin referendum este prevăzută în mod expres de legislație, iar referendumurile de susținere a primarilor în exercițiu nu sunt prevăzute în mod expres, deși nu sunt interzise. Deci, planul era ca PN să beneficieze de pe urma unui exercițiu de susținere a domnului Usatâi. Așa cum planul domnului Usatâi nu a mers, planul de rezervă a fost – demisia, urmată de alegerile anticipate, care vor servi drept un preludiu pentru alegerile parlamentare din decembrie 2018. E un test foarte valoros pentru a înțelege cum va funcționa uninominalul din cadrul mixtului. Are sens”, a conchis Boțan.
Dina Roșca