Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a lansat o modificare la legislația privind substanțele chimice, care sunt interzise la nivel european.
Este vorba despre modificări la Legea privind restricția și interdicția pentru produsele ce conțin azbest.
Svetlana Bolocan, șefa Direcției prevenirea poluării și managementului deșeurilor, a specificat că noile modificări sunt necesare pentru a reduce plasarea produselor pe piață în conținutul cărora se găsește azbest și azbestul cu crizotil.
„A fost elaborată Legea privind restricția produselor cu conținut de azbest și crom. S-a revenit la această Lege pentru că plasarea pe piață a produselor nu a fost interzisă. Legea acum se află în Comisiile parlamentare și a fost adoptată în prima lectură. Produsele cu conținut de azbest (acoperiș, ciment, ardezie) nu se produc pe piață, noi le importăm din Federația Rusă. Piața europeană a interzis importul acestora”, a spus Svetlana Bolocan.
Totodată, ea a menționat că pentru ca Legea să intre în vigoare este necesară și o perioadă de tranziție.
„În discuții cu deputații am convenit ca termenul pentru tranziție să fie extins până în 2019. Responsabilii vor avea menirea să informeze populația privind aceste produse. Azbestul de crizotil este unul foarte periculos și poate provoca cancerul. Acest aspect este prevăzut și în Acordul de Asociere a R. Moldova cu UE. Este esențial să facem primul pas și, ulterior, să inițiem activități de conștientizare”, a mai menționat Svetlana Bolocan.
În context, ea a specificat că, odată cu excluderea acestor produse, nu vor fi create depozite speciale de plasare, dar se vor căuta soluții alternative.
„Ministerul este în proces de finisare a proiectului privind gestionarea deșeurilor, în condițiile când această infrastructură va acoperi 300 mii locuitori și pentru a nu crea depozite, vor găsi soluții aparte pentru aceste tipuri de deșeuri”, a menționat Svetlana Bolocan.
Dina Roșca