Circa 150 de antreprenori agricoli, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale din Republica Moldova și România s-au reunit, astăzi, la Chișinău pentru a discuta despre provocările din domeniul agricol, a identifica cele mai bune soluții și a stabili parteneriate de colaborare în domeniu.
Reuniunea a avut loc în cadrul primului Forum Agricol Transfrontalier UFMR – Uniunea Fermierilor din Republica Moldova și România, organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni AOAMP, în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO din România, Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova și mediul asociativ.
Lucrările Forumului au derulat în trei axe: agricultura în 6 sectoare prioritare; dialogul reprezentanților din Republica Moldova și România; investitori, Planul de Afaceri, Parteneriate.
Totodată, antreprenorii agricoli, academicienii, oficialitățile s-au divizat în șase grupuri de lucru cu tematici diferite de activitate, conform sectoarelor prioritare (vitivinicol, fructe și legume, cereale și oleaginoase, zootehnie, industrie alimentară și promovarea produselor, tineri antreprenori) unde fiind dirijați de experți și facilitatori din Moldova și de peste Prut au depistat problemele sectorului și au identificat soluții fezabile.
Secretarul General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu a vorbit în cadrul evenimentului despre rolul colaborării dintre producătorii agricultori, în vederea diseminării bunelor practici și a istoriilor de succes.
”Mă bucur să constat o prezență mare la acest prim Forum, ce cu siguranță va deveni o platformă eficientă de discuții și de schimb de informații, bune practici și istorii de succes. Antreprenorii agricoli sunt cei care observă efectele implementării politicilor agricole și în acest sens vom continua să oferim suportul necesar pentru a iniția proiecte inovative în agricultură și a îmbunătăți condițiile de trai pentru agricultorii din țara noastră. Apreciez dezbaterile în cadrul grupurilor de lucru și sunt sigur că acțiunile identificate pe termen scurt, vor atinge obiectivele stabilite pe termen mediu” a subliniat Secretarul General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.
În cadrul Forumului, Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenții de Plăți în Agricultură (AIPA) a vorbit de suportul oferit agricultorilor prin intermediul agenției.
”Anual pentru susținerea agricultorilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural se oferă circa 900 mln lei pentru susținerea investițiilor în domeniul agricol. Obiectivul principal al colaborării dintre producătorii agricoli și autorități este modernizarea sectorului și atingerea standardelor europene. Vom depune în continuare eforturi pentru a spori calitatea documentelor depuse pentru subvenționare și în acest sens vom prelua bunele practici ale agențiilor de plăți din România”, a subliniat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA
La rândul său, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, Alexei Repede a vorbit despre rezultatele discuțiilor în cadrul grupurilor de lucru.
”Au fost identificate cîte cinci provocări pentru fiecare sector prioritar, inclusiv am stabilit cele mai fezabile soluții pentru acestea. Acest forum este un punct de pornire și de motivare pentru fiecare participant. În continuare vom coopera și vom colabora pentru a dezvolta proiecte inovative în agricultură, a stabili planuri de colaborare și a crea noi oportunități pentru agricultori”, a menționat Alexei Repede, președintele AOAFP.
La final participanții și-au exprimat disponibilitatea de a coopera și colabora în cadrul acestei platforme de comunicare eficientă, pentru a spori schimbul de informații și a dezvolta proiecte comune în domeniul agricol.
Dina Roșca