Majoritatea infecţiilor respiratorii acute apar din cauza scăderii imunităţii. Adesea, acestea sunt însoţite de înfundarea nasului, dureri de cap, tuse, rinită şi slăbiciune generală. Pentru ca boala să nu progreseze într-o formă mai grea şi să nu dea peste cap programul zilnic, trebuie luate măsuri urgente chiar de la primele simptome, potrivit Centreului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.
Pentru început, este bine de a consuma înainte de somn ceai călduţ din zmeură, flori de tei, lămâie și de aplicat pe călchâie plasture cu piper, fapt ce va duce la ameliorarea stării spre dimineaţă. De menționat că procedurile fizioterapeutice au și ele un aport important în procesul de însănătoșire.
Procedura termică sau terapia termică este cunoscută încă din antichitate. La baza procedurilor termice este procesul de creștere treptată a temperaturii corpului uman şi de control permanent asupra acesteia. Acest procedeu poate fi utilizat cu succes la tratarea în condiţii de domiciliu a infecţiilor respiratorii virale acute. Efectul procedurilor constă în dilatarea vaselor sangvine – intensificând circulaţia sângelui, se îmbunătăţeşte schimbul de substanţe, crește temperatura organelor încălzite, respiraţia devine mai profundă, muşchii se relaxează, iar indicatorii de protecție a organismului cresc. De asemenea, un alt efect benefic este procesul de eliminare a transpirației, în timpul căreia se elimină o cantitate mare de substanțe toxice.
De obicei, din categoria procedurilor termice fac parte băile, compresele, aplicaţiile cu muştar, învelirea în cearşaf, cataplasmele, grindingsul etc. Una dintre cele mai populare metode este grindingsul, care, utilizat pentru încălzirea artificială a pielii, contribuie la resorbţia mai accelerată a procesului inflamator, grăbește procesul de eliminare a sputei. Este folosit spirtul diluat şi alte amestecuri uşor de preparat în condiţii casnice sau unguentele oficinale pentru corp. De obicei, ele se aplică pe noapte, frecând corpul cu mişcări de masare uşoară pe cutia toracică şi pe spate în regiunea proiecţiei plămânilor, iar apoi, aceste sectoare se înfășoară cu un fular sau o basma caldă. În caz că e necesar de a ameliora o tuse puternică, se freacă bine călcâiele şi se îmbracă ciorapi din lâniță. De obicei, pe porţiunile afectate se aplică pansamente de tifon sau materiale îmbibate cu balsamuri pe bază de componente naturale din extracte de plante naturale sau eteruri oleaginoase, grăsimea de gâscă, de capră sau de bursuc, uleiul de floarea-soarelui, de castor etc.
Băile cu plante medicinale sunt de asemenea utile în ameliorarea simptomelor răcelii şi ale gripei. Temperatura apei nu trebuie să depășească 35-37 grade Celsius, cu o durată de maximum 15 minute. Pentru băi, e bine de utilizat flori de romaniţă, ace şi lăstari de pin, stejar, mesteacăn, mentă, magiran, iarba de salvie. Cel mai potrivit timp pentru baia cu plante medicinale este noaptea, înainte de somn sau cu o oră înainte de masă.
Trebuie însă de menţionat că procedurile termice au şi contraindicaţii în caz de febră, senzaţia de friguri, maladii cardiovasculare, dereglări de circulaţie sangvină acută, hiperfuncţia glandei tiroide.
Totodată, în procesul de tratament cu proceduri termice, este important de a respecta şi unele reguli simple: de a utiliza cantitatea necesară de vitamina C, de a consuma grăsimi în cantităţi moderate și o cantitate suficientă de apă călduţă, de a menține o atitudine calmă, de a respecta regimul de pat, dar şi de a renunța la deprinderile dăunătoare precum sunt fumatul şi consumul de alcool.