Palatul Justiției din Ungheni își va deschide ușile în luna decembrie a anului curent. Declarația îi aparține lui Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni, potrivit expresul.md
„Edificiul urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului. În decembrie cred că va fi gata. Cu adevărat pare să fie un palat și corespunde tuturor standardelor europene”, a precizat dânsul.
Palatul justiției are şase etaje şi o suprafaţă de 4400 de metri pătraţi. Aici sunt prevăzute opt săli de judecată: patru pentru cauze civile şi patru pentru cele penale.
”Este foarte important că ședințele vor avea loc numai în sala de judecată. Nicăieri în lume nu se examinează cauzele în biroului judecătorului, cum se face acum aproape peste tot, inclusiv la Ungheni”, a specificat președintele Judecătoriei Ungheni.
În noul edificiu sunt create condiţii pentru toate părţile din proces: birouri separate pentru procurori, pentru avocaţi… Va fi loc pentru presă, sunt create condiţii pentru persoane cu dizabilităţi.
Cu toate acestea, și o parte din cetățeni, și chiar judecători sunt nemulțumiți.
Oamenii consideră că se cheltuie prea mulți bani și clădirea respectivă e prea luxoasă pentru o țară săracă.
„Se vorbește mult despre noul sediu. Mulți zic că li se creează judecătorilor condiții și încă multe alte vorbe. Eu vreau să vă zic un singur lucru: judecătorul astăzi este, mâine pleacă la pensie sau demisionează, iar ceea ce se face, clădirea, rămâne și va servi cetățenilor cel puțin o sută de ani înainte”, a spus Vasile Șchiopu.
„La Ungheni va fi primul edificiu care va corespunde tuturor cerințelor, unde sunt create condiții bune nu numai pentru judecători, dar și pentru cetățeni”, a subliniat și Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, după care a ținut să-l felicite pe președintele Judecătoriei din Ungheni pentru implicarea sa în desfășurarea lucrărilor de construcție a Palatului Justiției. „Domnul Vasile Șchiopu merită și o diplomă de inginer constructor sau de ”prorab”. Pe lângă faptul că este un președinte foarte responsabil, a avut o activitate foarte importantă în acești ani privind acțiuni de alt gen, care nu țin de competența unui președinte de instanță, dar așa s-a creat situația”, a accentuat dânsul.
De notat că Palatul Justiției din Ungheni a fost construit în cadrul reformei de reorganizare a sistemului judecătoresc, care prevede comasarea celor 41 de judecătorii existente în 15 instanţe regionale.
Judecătoria din Ungheni a fost comasată cu cea din Nisporeni, ceea ce îi nemulţumeşte pe unii participanţi la proces, care spun că vor fi nevoiţi să parcurgă o distanţă mai mare până la noul sediu. Pe de altă parte, Vasile Șchiopu declară sus și tare: ”Această reformă e un pas mare pentru justiția moldovenească și va îmbunătăți calitatea actului de justiție în țara noastră. Mai devreme sau mai târziu, vom ajunge la o justiție mai bună”.
De menționat că prima piatră de temelie a Palatului Justiției din Ungheni a fost pusă la 25 septembrie 2014. Costul total este de 60 milioane de lei.
cladire pe dinafara facuta din topor in stil sovietic