În premieră, un forum regional antiviolență a avut loc într-o localitate rurală
În premieră, un forum regional antiviolență a avut loc într-o localitate rurală. Acesta s-a desfășurat ieri, în satul Gura Galbenei din raionul Cimișlia. Evenimentul cu genericul ”Prevenirea și eliminarea violenței în familie și în școală: abordarea multidisciplinară a fenomenului” a întrunit deputați, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, reprezentanți ai autorităților locale și ai ONG-urilor în domeniu, profesori și elevi – anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
În discuție, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a menționat că subiectul este unul actual și dureros care afectează viața multor femei, copii, dar și persoane în etate. Potrivit deputatei, în anul 2005, pentru prima dată a fost abordat public acest fenomen. Ulterior, a fost elaborat cadru legislativ care a devenit o componentă importantă de sprijin pentru politicile de protecție a familiei.
”Conform datelor statistice, 45% dintre femeile din Republica Moldova au avut de suferit din cauza, cel puțin, unei forme de violență în familie. Totodată, între 12 și 15 la sută dintre femeile din Europa cu vârsta de peste 16 ani, la fel, au fost supuse violenței domestice”, a declarat președinta Comisiei parlamentare.
Deputata s-a referit și la necesitatea prevenirii și combaterii violenței în familie, la cheltuielile necesare pentru soluționarea cazurilor de violență, importanța unei abordări multidisciplinare, inclusiv și în instituțuiile de învățământ. La fel, Valentina Buliga a vorbit despre normele legislative existente, sancțiunile pentru agresori, serviciile sociale adresate victimelor și agresorilor, precum și despre noutățile din domeniu.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu s-a adresat copiilor prezenți și le-a amintit despre drepturile și responsabilitățile pe care le au, i-a îndemnat să se implice în acțiuni de voluntariat și susținere a copiilor abuzați, victime ale acțiunilor violente, precum și s-a referit la obligațiunile statului în raport cu cei mai mici cetățeni ai săi.
Șeful Oficiului teritorial de informare Leova, Mihail Timofti a anunțat că Parlamentul Republicii Moldova a lansat o serie de evenimente dedicate prevenirii și eliminării violenței în familie și în școală. Astfel, în perioada octombrie – decembrie 2017 vor fi organizate 10 forumuri regionale în diferite raioane ale țării.
Forumul regional ”Prevenirea și eliminarea violenței în familie și în școală: abordarea multidisciplinară a fenomenului” a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova, prin intermediul Oficiului teritorial de informare Leova, cu sprijinul A.O. „Centrul de Drept al Femeilor”, în colaborare cu Direcția Învățământ General Cimișlia și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei. În următoarea perioadă, evenimente similare vor avea loc în orașele Hâncești, Nisporeni, Anenii – Noi, Ialoveni, Drochia, în UTA Găgăuzia și vor finaliza cu alinierea la campania anuală Antiviolență și Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la 10 decembrie curent, în orașul Chișinău.
Dina Roșca