A gustat din pâinea câștigată la construcții în Portugalia, apoi din cea muncită la tutun pe câmpurile agricole din Italia, după care și-a propus să-și croiască propriul drum în viață, tot în peninsula pe care o îndrăgise. Ghenadie Zabulica, originar din satul Racovăț, raionul Soroca, este unul dintre moldovenii plecați din țară prin anii 2000. Vroia să agonisească bani pentru a-și crea un viitor acasă. După o vreme însă, a ales să-și continue viața printre străini. Acum este frizer la unul dintre cele mai prestigioase saloane de frumusețe din orașul Isola della Scala, din nordul Italiei. Practică această meserie de peste 16 ani. Îi aduce satisfacție și încredere în ziua de mâine.
Prin anii 2000, în Italia, nimeni nu dădea case în chirie străinilor, mai ales celor aflați ilegal în peninsulă. Așa că a trăit jumătate de an, alături de alți moldoveni, într-o casă părăsită. Locuința nu era conectată la sistemul de apă și electricitate. Faptul că se aflau aproape de câmpurile agricole, unde munceau la tutun, era, probabil, unicul avantaj pentru emigranți. Munca grea la construcții și în agricultură l-au determinat să-și dezvolte abilitățile de frizer – îndemânare pe care o avea încă de acasă, fiind “frizerul” colegilor și prietenilor.
“Niciodată nu m-am gândit să transform asta în meserie. La noi era o profesie mai mult pentru femei și nu mă gândeam atunci să lucrez în domeniu. În Europa însă este o profesie normală pentru bărbați. Dar, lucrând la construcții în Portugalia, cărând beton cu căldările, prinzi la mine. Am ajuns la concluzia că în viață nu e important să devii medic, avocat sau inginer. Important e să faci ceva ce-ți place. Așa că m-am gândit să-mi dezvolt abilitățile de frizer, mai ales că vedeam că îmi reușește fără să depun mult efort”. A decis să învețe și grație încurajărilor unui Italian pentru care muncea și pe care deseori îl freza.
Revenit în țară, tânărul s-a înscris la cursuri. “În cinci luni nu am devenit mare maestru. Am avut o profesoară pe nume Tcacenco. Ea m-a învățat că important e când faci un lucru, să-l faci bine, cu suflet, calitativ și să-l consideri tu important”, își amintește Ghenadie.
sursa: observatorul.md