În Republica Moldova, în premieră, s-a desfășurat astăzi „Conferința Regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe”, în cadrul căreia au participat reprezentanți din 12 țări, care au adus la cunoștință problemele din domeniul proprietății intelectuale, dar și unele soluții pentru îmbunătățirea domeniului, informează Provincial.
Lilia Bolocan, directorul general AGEPI, a accentuat importanța evenimentului pentru toate țările participante.
„Această conferință regională reprezintă o oportunitate unică, pentru că, pentru prima dată, în Republica Moldova s-au adunat reprezentanți din mai multe țări. AGEPI, în ciuda tuturor atribuțiilor pe care le are, supraveghează drepturile de autor și cele conexe, dar își propune să asigure transparența în acest domeniu. Ne propunem să îmbunătățim situația în domeniul drepturilor de autor din Republica Moldova. AGEPI, permanent, cooperează și cu alte organe de proprietate intelectuală internaționale, pentru noi este deosebit de importantă această colaborare, apreciem suportul tuturor partenerilor, instituțiilor publice care își aduc aportul în ceea ce facem. Ziua de astăzi este destul de importantă pentru toți participanții, în special pentru a face schimb de experiență, astfel ca mâine să fim mai buni decât noi astăzi”, a declarat directorul AGEPI.
Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a mulțumit pentru prezență tuturor reprezentanților străini la eveniment. „Mă bucur să mă aflu astăzi alături de voi și de ceilalți participanți la eveniment, unde participă membri din 12 țări ale lumii, cinci organizații internaționale și douăzeci de organizații naționale de proprietate intelectuală. Astfel de discuții sunt necesare, în special – pentru Republica Moldova, pentru că știm că încă mai avem de muncit mult în acest domeniu. Ne propunem să căutăm soluții în domeniul creației, încât aceste probleme să fie ușor depășite în viitor”, a spus ministrul.
Giovanni Napolitano, reprezentant al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), a declarat că instituția va coopera și în continuare cu AGEPI. „Ne bucurăm că, împreună cu AGEPI, lucrăm deja de ceva timp la mai multe proiecte, pe care sperăm să le realizăm cu succes, acestea fiind necesare pentru securitatea proprietății internaționale. Sperăm ca astăzi să găsim toate răspunsurile și soluțiile la problemele cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul proprietății intelectuale și al creației”, a menționat oficialul.
Dina Roșca