În lunile iulie – august curent, de către specialiștii instituțiilor medico-sanitare publice au fost înregistrate 4 cazuri de infecții extrem de periculoase – tularemie la 2 bolnavi din r-l Cahul și câte 1 caz suspect de leptospiroză în r-nul Briceni și mun. Chișinău.
Tularemia și leptospiroza fac parte din grupa infecțiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală – la care sursele de infecție – diferite rozătoare, și vectorii transmițători – căpușe, țânțari – conviețuiesc în diferite biotopuri, unde accidental se pot molipsi și oamenii.
În r-l Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vânător și un pescar – ambii care au pescuit în lunca Prutului, în regiunea stației de epurare a apelor reziduale.
Prin anchetarea epidemiologică a fost constatat că persoanele afectate au observat prezența în apă a căsuțelor de ondatre, lipitorilor și țânțarilor, iar pescuind au suferit diferite leziuni ale membrelor inferioare și superioare – leziunile servind și posibila cale de pătrundere (contractare) a agentului cauzal al tularemiei. De asemenea, nu sunt excluse și intențiile de încercare a vânatului (prinderii) ondatrelor – care servesc drept surse sigure de agent cauzal al tularemiei.
Semnele clinice specifice ale tularemie au apărut peste 5 zile: slăbiciuni, frisoane, febră – 38-39oC; la un bolnav au apărut pustule localizate la degetul mare a piciorului stâng, la altul în regiunea mâinii – antebrațul stâng, ulterior care s-au transformat în ulcere; la ambii ganglionii limfatici regionali au fost măriți. Astfel, tularemia, forma ulcero-ganglionară a fost diagnosticată după semnele clinice specifice bolii și confirmată prin rezultate de laborator, iar după administrarea tratamentului respectiv bolnavii au fost externați în stare satisfăcătoare.
Relevant de menționat, că teritoriul r-lui Cahul – lunca Prutului – este punct sentinelă a Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), de monitorizare anuală a efectivului numeric, structurii de specie, colectare și investigare de laborator a elementelor de mediu (rozătoare, căpușe), care face parte din focarul natural de tularemie (de luncă-mlaștină) în spațiile inundabile din albia Prutului de Jos și de Mijloc (raioanele Cahul – Glodeni – Fălești).
Tularemia este o boală infecțioasă, manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii.
Transmiterea agentului cauzal al infecției se poate produce prin contactul direct cu aceste rozătoare, la scăldat, pescuit în bazine de apă neautorizate, folosirea apei și produselor alimentare contaminate de rozătoare, cărnii de iepure, ondatră prelucrată termic insuficient, la efectuarea diferitor lucrări de colectare, sortare a grăunțoaselor, legumelor, de asemenea prin mușcături de căpușe, tăuni, țânțari.
Regretabil, că ambele persoane afectate de leptospiroză au dat dovadă de neglijență totală față de sănătatea lor, operând scăldatul și pescuitul în bazine acvatice deschise, impurificate cu ape reziduale – râuri și băltoace contaminate. În consecință, la ei boala nu s-a lăsat mult așteptată – s-a manifestat cu debut acut, frisoane, febră până la 39-40oC, cefalee, slăbiciune generală, greață, vomă, icterul tegumentelor și sclerelor, dureri lombare și mușchii gambei, de o intensitate înaltă – aceste dureri considerate drept cel mai caracteristic semn precoce al leptospirozei.
Afectarea capilarelor în diferite organe și țesuturi condiționează hemoragii multiple – rinichi, ficat, plămâni, insuficiență renală și hepatică. Pronosticul acestei boli frecvent este nefavorabil – cu decesul bolnavului.
În mare măsură, prin căile și factorii de molipsire comuni pentru tularemie și leptospiroză, măsurile de profilaxie, a acestor maladii extrem de contagioase și periculoase pentru viața, sunt focusate pe asigurarea protecției bazinelor de apă de impurificări de la obiectivele animaliere, a surselor de apă potabilă și a alimentelor de accesul rozătoarelor, evitatul scăldatului, pescuitului în bazinele ne autorizate în acest scop, amenajarea izvoarelor și fântânilor de câmp, operarea cositului ierburilor și altor lucrări de acest gen în încălțăminte de protecție.
Respectarea acestor măsuri simple, însă efective de comportament în sânul naturii ar putea preveni efectiv îmbolnăvirile populației prin tularemie, leptospiroze și alte infecții cu focalitate naturală.
Pentru informații suplimentare, apelați la tel.:022-574-582; 022-574-686