Circa 21 de mii de recipiente pentru colectarea mierii vor fi distribuite apicultorilor din Republica Moldova pentru a preveni riscul contaminării mierii și va asigura un produs calitativ și sigur pentru consumatorii din țară și de peste hotare.
Potrivit unui comunicat de presă, recipientele au fost procurate în cadrul programului de granturi al Proiectului USAID Agricultura Performanta in Moldova. Primul lot de 6720 de recipiente pentru colectarea mierii de albini au ajuns deja în Moldova și sunt distribuite apicultorilor din diferite regiuni.
Actualmente în Republica Moldova, anual sunt colectate circa 4.000 de tone de miere, inclusiv miere de mai, miere de salcâm, miere de tei și miere din flori. Exporturile de miere din Republica Moldova au crescut de 12 ori în ultimii 10 ani – de la 245 tone în 2006 la 3 160 tone în 2016. Exportul de miere pe piața Uniunii Europene are perspective în situația în care producția internă de miere în Uniunea Europeană (UE) acoperă doar 60% din consum.
În același timp, pentru a spori accesul pe piața UE, producătorii și exportatorii moldoveni trebuie să respecte standardele UE, iar o constrângere semnificativă în ceea ce privește respectarea standardelor pentru exportatorii de miere din Moldova este utilizarea recipientelor/vaselor nestandardizate pentru transportarea mierii de la producător către exportatori sau pe piață. În prezent mierea este colectată, de regulă, în de găleți de calitate inferioară, cutii de aluminiu și alte vase ne standarde din plastic, care afectează calitatea produsului final.
Noile recipiente pentru colectarea mierii vor îmbunătăți condițiile de igienă la depozitarea, transportarea, colectarea și ambalarea mierii.
Diana Munteanu