Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut ieri, 10 februarie curent, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevici și Șeful Misiunii OSCE în Moldova, E.S. Ambasadorul Michael Scanlan.
În cadrul întrevederii Andrian Candu și Radojko Bogojevici au discutat despre următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, care urmează a fi stabilită odată cu reluarea activității grupurilor de lucru și a întâlnirilor în formatul „1+1”. Oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la impulsionarea contactelor și a dialogului între cele două maluri ale Nistrului, la toate nivelele.
Speakerul Andrian Candu a salutat eforturile Misiunii OSCE în Republica Moldova și a Președinției sârbe în Exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, reiterând disponibilitatea autorităților de la Chișinău, în special la nivelul Parlamentului Republicii Moldova, de a se angaja într-un dialog constructiv, axat pe rezultate, cu reprezentanții din stânga Nistrului.
Președintele Parlamentului a subliniat că prioritatea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce creează premise noi de obținere a standardelor moderne de viață pentru toată populația Republicii Moldova, fără discriminare. Anume pe această cale pot apărea noi oportunități și abordări comune de colaborare cu autoritățile din stânga Nistrului, pentru implementarea reformelor necesare în interesul populației.
„Intensificarea comunicării între cele două maluri ale Nistrului trebuie să fie obținută prin implicarea în procesul de ajustare a cadrului legislativ național la standarde internaționale, precum și inițierea unor contacte „business-to-business”. Toate astea pot reprezenta un început bun, în noul an, pentru dezvoltarea cooperării în favoarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat Andrian Candu.
La rândul său, Reprezentantul Special al OSCE Radojko Bogojevici a reiterat necesitatea menținerii dialogului politic activ în cadrul procesului de reglementare, precum şi eficientizarea activității grupurilor sectoriale de lucru. Totodată, oficialul a dat asigurări că OSCE este pregătită să ofere expertiză și să sprijine intensificarea contactelor comune.
Elena Ivanov
Se pare ca autoritaile de la Chisnau au cam uitat de problema transnistreana si este bine ca Candu a revenit la aceasta problema.
Si cei din UE sunt interesati ca acest conflict sa fie aclamat. Din acest motiv Candu se bucura de susinerea lor
primii pasi trebuie facuti, se cere a fi rezolvata aceasta prblema, in contextul geopolitic, eu cred ca noi partea dreapta a Nistrului trebuie primii sa actionam.
Se stie, ca regiunea din stinga Nistrului depinde foarte mult de piata europeana. Poate mai mult chiar ca Chisinaul. Sper ca oamenii de acolo vor intelege ca reintregirea malurilor le va aduce doar beneficii.
Oamenii din regiune vor intelege singuri unde le este mai bine, in componenta RM alaturi de UE, ca sa poata beneficia de toate falicitatile si oportunitatile care ni le ofera europenii, ori sa ramina a fi o conclava de care rusii se folosesc de atita timp deja.
As spune ca idea lui Candu e destul de realizabila.