În urma informaţiei partvenite de la secţia de boli infecţioase a spitalului raional despre internarea unor persoane, locuitori ai satului Hâjdieni, cu simptome de infecţie alimentară acută, Direcţia teritorială a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor Glodeni a format un grup de lucru, care a întreprins investigaţiile de rigoare în conlucrare cu reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică raional, potrivit unui comunicat al ANSA.
S-a stabilit că cazurile de îmbolnăvire au apărut după o masa de pomenire organizată în sală destinată cermoniilor speciale din acestă localitate. La faţa locului nu sa-u depistat produse finite de la masa de pomenire. Conform spuselor administratorului sălii, produsele, matere primă folosite la pregătirea bucatelor au fost procurate din magazinul alimentar, care aparţine proprietarilor sălii. Din magazin s-au prelevat probe de ouă şi de pulpe de găină şi de peşte afumat. Grupul de lucru s-a deplasat şi la domiciliul persoanei care a comandat masa de pomenire, unde a prelevat o probă de pârjoale, care, conform spuselor persoanei respective, au fost preparate acasă, dar nu s-au servit la masa de pomenire.
Probele prelevate au fost expediate la filiala din Donduşeni a Centrului Republican pentru Diagnostică Veterinară pentru investigaţii de laborator.
La moment, în secţia de boli infecţioase a spitalului raional din Glodeni sunt internate 9 persoane (5 maturi şi 4 minori). Ancheta epidemiologică continuă. Despre rezultatele ei şi despre măsurile întreprinse ANSA va informa suplimentar.
Dina Roșca