Moldova are un program anual de subvenționare a agriculturii prin care alocă milioane de lei investițiilor în agricultură. Aceste finanțări nerambursabile oferite prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) sunt o reală oportunitate pentru ca economia rurală a Republicii Moldova să devină competitivă și să crească spre valoarea ei adevărată în dezvoltarea țării noastre. Succesul deosebit pe care Agenția îl deține în implementarea măsurilor de investiții este datorat în primul rând solicitanților de fonduri, dar și a tenacității cu care urmărește ca banii alocați pentru suportul financiar acordat producătorilor agricoli să ajungă acolo unde este nevoie. În cinci ani de activitate AIPA a gestionat peste 2 miliarde de lei cu un număr de beneficiari de peste 12 500 producători agricoli.
Subvențiile acordate asigură pregătirea treptată a fermierilor și procesatorilor moldoveni pentru a putea opera pe piața Uniunii Europene. Scopul principal este de asigura crearea unor produse competitive și de a evita efectele negative ce pot apărea dacă Moldova nu este pregătită din punct de vedere economic, instituțional și legislativ pentru aderare. Iată de ce producătorii agricoli sunt încurajați să-şi orienteze activitatea lor spre sporirea productivității şi competitivității producției prin modernizarea procesului tehnologic,renovarea utilajului, echipamentului și infrastructurii postrecoltare şi procesare. Totodată, în scopul facilitării accesului pe piața europeană și obținerii unor produse competitive, agricultorii beneficiază de suportul statului, respectiv de subvențiile și compensațiile oferite anual producătorilor agricoli prin intermediul măsurilor de sprijin în diferite domenii ale agriculturii.
Actualul sistem de subvenționare a sectorului agricol este unul din catalizatorii creșterii investițiilor în sector. Politicile de subvenționare elaborate reieșind din obiective și acțiuni concrete, fac ca sistemul de subvenționare, în virtutea mijloacelor financiare limitate, să fie unul atractiv. Acest lucru se demonstrează prin creșterea atât a numărului de cereri pentru subvenții, cât şi a volumului de investiții.
Începând cu anul 2013, fondul de subvenționare a fost suplimentat cu 62 802,2 mil. lei, și 110700,0 mil. lei în 2014 din contul grantului acordat de Comisia Europeană utilizând măsuri similare celor din Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).
De menționat, că în cinci ani de activitate AIPA a gestionat nu doar fondul de subvenționare dar și alte măsuri de urgență cum ar fi, acordarea compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2013, fiind alocate în acest sens 16 mil. lei din Fondul de rezervă al Guvernului. În contextul situației impuse de embargoul rusesc statul a oferit compensații pentru comercializarea prunelor şi a merelor. Volumul de producție pentru care s-a acordat ajutorul financiar a constituit 100 mii de tone, dintre care 72 de mii de tone de mere, 25 mii de tone de prune, suma totală alocata în acest scop a fost de 138 de mil. lei.
AIPA a gestionat și„Suportul de urgență pentru agricultura Moldovei” în sumă de 10,0 mil dolari SUA alocat de Banca Mondială, pentru contracararea consecințelor secetei dezastruoase din anul 2012. Mijloacele financiare au fost distribuite pentru compensarea parțială a cheltuielilor suportate la semănatul grâului de toamnă în anul 2012 şi a porumbului în primăvara anului 2013, numărul total de beneficiari constituind peste 15 200 de agricultori. Totodată, AIPA a repartizat mijloace financiare acordate cu titlu de donație din partea Poloniei și Franței, în mărime de 12 mil. lei, acestea fiind repartizate fermelor de prăsilă din specia bovine și ovine, înregistrând un număr total de peste 17 400 beneficiari.
AIPA a repartizat compensații pentru pierderile suportate de către proprietarii terenurilor agricole situate după traseul Rîbnița-Tiraspol, pentru roada anului 2014.
Compensațiile au fost acordate întreprinderilor agricole, gospodăriilor țărănești ale căror terenuri agricole fiind amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol. Suma totală alocată în acest sens a fost de aproximativ 12 mil. lei.
La moment, AIPA este activ implicată în gestionarea proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) administrând două linii de granturi. Linia de granturi investiționale ”Acces la piețele de desfacere” care este orientată spre grupurile de producători din sectorul horticol care doresc să investească în utilaje și tehnologii post-recoltă. Buget total – 7 milioane de dolari SUA. Producătorii agricoli beneficiind de suport tehnic gratuit pentru formarea grupurilor de producători, dar și finanțare pentru aplicarea tehnologiilor moderne post-recoltă. Grație acestui proiect au fost înființate 13 grupuri de producători. A doua linie de granturi post-investiționale sunt destinate managementului durabil al terenurilor. Buget total – 3 milioane de dolari SUA. Producătorii agricultori vor beneficia de finanțare pentru aplicarea practicilor agricole prietenoase mediului. Până la moment fiind înregistrați 123 de solicitanți dintre care 33 deja și-au primit banii în cont.
Promovarea şi apărarea intereselor şi a imaginii Republicii Moldova în exterior şi, implicit, a AIPA au impus intensificarea dialogului, diversificarea și consolidarea conlucrării specifice în domeniul agriculturii cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene, cu state care dispun de un important potențial de cooperare, precum şi în cadrul organismelor şi organizațiilor internaționale cu preocupări în domeniul agriculturii.
Astfel, în vederea intensificării colaborării instituționale, Agenția a încheiat o serie de protocoale și a promovat relații de colaborare în domeniile de interes cu următoarele state: România, Austria, Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Bulgaria, Franța.
Elena Ivanov