În fiecare an, la începutul sezonului de legume autohtone, Agenția pentru Protecția Consumatorilor desfășoară în acest scop vizite de informare pentru consumatori. Astfel, și în acest an au efectuat o vizită în una din piețele din capitală, la tarabele de legume, însoțiți fiind de un aparat care indică în doar câteva clipe nivelul de reziduuri de nitraţi din produsele vegetale.
Ţinta au fost legumele autohtone, găsite în tarabele de la piaţă. În majoritatea legumelor testate nivelul reziduurilor de nitrați a fost în limita admisibilă. Doar la cartofii noi, cantitatea acestor reziduuri era trecută peste limită cu câteva zeci de unități. Specialiştii spun însă că rezultatele nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar comercianţii din piață susţin că produsele sunt testate zilnic înainte să ajungă pe tarabe.
Un asemenea aparat, nitratometru, este accesibil pe piața din țară şi poate fi folosit de oricine şi în orice loc, fie la magazin, la piaţă sau chiar acasă.
Produsele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate. Medicii spun că legumele care absorb cele mai mici cantităţi de nitraţi sunt fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul.
APC recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să ceară certificate de calitate şi provenienţă a mărfii.
Dina Roșca