Pe 4 februarie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a luptei contra cancerului. Anual, în lume, mai mult de 12 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer, iar 7,6 milioane mor. Peste 8 mii de moldoveni s-au îmbolnăvit de maladia cumplită în 2013.
Evenimentul organizat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se va desfăşura în acest an sub sloganul „Cancerul. Nu este mai presus de noi”, cu o abordare pozitivă şi pro-activă în lupta cu boala.
Statisticile rămân, însă, nemiloase. În anul 2013, în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8 441 de bolnavi primari, tumorile maligne provocând decesul a 5835 de persoane.
Cancerul colorectal cel mai des provoacă un sfârșit letal, decesele provocate de el constituind 12,3%. Pe locul doi se află cancerul glandei mamare cu 11,8%, iar pe locul trei – cancerul pulmonar cu 10,5%.
Bărbații se îmbolnăvesc cel mai des de cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată. Femeile sunt atacate cel mai frecvent de tumori la sân, de cancerul colorectal și de cel de col uterin.
Medicii atenționează că riscul de cancer poate fi minimizat prin renunțarea la fumat, menţinerea unei greutăţi corporale normale pe tot parcursul vieţii, alimentaţia sănătoasă, bogată în fructe, legume, cu un conţinut redus de sare, zahăr şi grăsimi, mişcare în fiecare zi, limitarea expunerii la soare, vaccinarea contra infecţiei cu virusul hepatitei B şi Papiloma Uman (HPV) şi adresarea la medic pentru depistarea precoce a tumorilor.
Sursa: MedNews