Reprezentanții Inspectoratului de poliţie Căuşeni împreună cu procurorul raionului Căușeni Ion Oboroceanu și șeful Direcției învățămînt Vasile Molodilo a participat la ședința organizată de către Direcția Gimnaziului”Ion Ungureanu” din satul Opaci cu genericul „Prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile. Violența și abuzul față de copii”.
La întrunire au 400 de elevi din casele primare și gimnaziale, 170 de părinți și corpul didactic din gimnaziul” Ion Ungureanu”.
Scopul principal a fost abordarea problemelor ce țin desituaţia criminogenă în raionul Căuşeni şi în ţară, dinamica criminalităţii în mediul copiilor (infracţiuni comise de către minori), precum şi fenomenul victimizării copiilor (infracţiuni comise împotriva minorilor); fenomenul abandonului de domiciliu de către copii, comportamentul autoagresiv manifestat prin suicid şi tentative de suicid, resposabilitatea părinților față de copii,comoprtamentul elevilor în școală și societate.
Au fost analizate și discutate motivele și problemele care îi frămîntă, într-un final s-a ajuns la concluzia că nu trebuie să fie indiferenți față de ce se petrece în jurul lor, să informeze vecinii, rudele în cazul în care sunt martori la astfel de evenimente, să apeleze imediat la ajutorul poliției, pentru o conlucrare mai eficientă și mai rapidă. Un al subiect a fost atenționarea părinților, reprezentanților legali, tutorilor, care exercită obligațiunile de întreținere, educație și supraveghere a copiilor, despre răspunderea contravențională și penală în caz că nu au fost luate măsuri corespunzătoare.
Inspectoratul de Poliție Căușeni a inițiat un șir de acțiuni asupra problemei date, dar vine și cu rugămintea către toti cetățenii să fie mai atenți, să aiba grijă și să întreprindă măsurile cuvenite pentru a reduce dinamica criminalității, abandonul de domiciliu al copiilor și, desigur, violența în familie.
În cadrul evenimenttului s-a constat că: violența împotriva copiilor ține societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenței: violența naște violență. Copiii bătuși sau umiliți vor bate și vor umili, în relația cu ceilalți copii, cu părinții, cu profesorii, precum și în relațiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eșecuri personale în viața de adult.
“Tocmai de aceea este important pentru societatea moldovenească să facă o schimbare de paradigmă în procesul educațional și să înlocuiască violența cu vorba bună, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adică parentingul pozitiv. Îi ajutăm pe copiii noștri să devină Oameni Mari, dacă îi creștem fără etichetele educaționale tradiționale: bătaie, umilință, jigniri, stigmă pe criterii sociale sau entice”, au conchis cei prezenți.
Dina Roșca