Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a efectuat o vizită de lucru la ÎS ”Fabrica de Sticlă”, unde s-a documentat cu procesul de lichidare a consecințelor avariei tehnologice din luna august 2016, soldate cu stoparea procesului de producție, acțiunile administrației întreprinderii privind depășirea situației de criză și soluționarea problemelor angajaților, potrivit unui comunicat de presă.
Ion Cârștea, directorul general al întreprinderii, l-a informat pe ministrul Economiei despre procesul de reabilitare a cuptorului defectat în urma avariei tehnologice, modernizarea procesul de fabricare a ambalajelor din sticlă, precum și cu planul de acțiuni privind reutilarea tehnică a liniilor de producere, etc.
Potrivit lui Cârstea, conform planului de lichidare a avariei tehnologice și reabilitare a procesului de producție, ÎS ”Fabrica de Sticlă” urmează să-și reia activitatea începând cu luna iunie curent, iar către mijlocul anului 2018 să fie pus în funcțiune, după reparație, al doilea cuptor de topit sticlă și 2 linii noi de producere, procurate în Republica Cehă. Referindu-se la activitatea întreprinderii în 2016, Ion Cârștea a menționat că profitul net a constituit 12 milioane de lei, volumul vânzărilor atingând cifra de peste 270 milioane de lei, iar datoriile istorice și cele creditare fiind stinse sau reduse la minim.
Analizând situația creată la ÎS ”Fabrica de Sticlă”, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a apreciat managementul noii administrației, care într-o perioadă scurtă de timp a reușit să soluționeze mai multe probleme istorice existente, să readucă fabrica în topul furnizorilor de producție calitativă atât pe piața internă, cât și cea externă (70% din producția întreprinderii a fost exportată în Turcia, Croația, România, Macedonia, țările Baltice, Azerbaidjan, alte state). ”Dar evoluțiile de pe piața internă și externă ne demonstrează că este nevoie de o modernizare/automatizare a proceselor de producere, de implementare a noilor tehnologii. Și acum, când este stopat procesul de producere și se realizează un amplu program de reutilare, cred că este momentul oportun de a aplica noii tehnologii și procese. După relansarea procesului de producere, ÎS ”Fabrica de Sticlă” trebuie să devină lider autoritar pe piața internă și unul dintre principalii furnizori de producție calitativă în regiune și alte piețe terțe”, a accentuat ministrul Economiei în cadrul dialogului cu administrația întreprinderii.
O atenție sporită în cadrul vizitei la ÎS ”Fabrica de Sticlă” a fost acordată soluționării problemelor angajaților întreprinderii, apărute odată cu stoparea, în urma avariei tehnologice, a procesului de producere. În context, acestea au fost discutate de vicepremierul Octavian Calmîc atât cu administrația fabricii, cât și cu sindicatele, reprezentanții angajaților. În rezultatul dialogului s-a convenit asupra negocierii, până la 1 martie curent, a unui nou contract colectiv de muncă, care să stipuleze și procedura de compensare a pierderilor salariale a muncitorilor în legătură cu șomajul tehnic, alte relații dintre angajator și angajat. Ministrul Economiei a mai indicat asupra necesității organizării unor cursuri de instruire/recalificare a personalului, reieșind din procesul de reutilare a întreprinderii, precum și organizării unei evaluări a capacităților profesionale a fiecărui angajat
ÎS ”Fabrica de sticlă din Chişinău” a fost creată în anul 2002 după reorganizarea societății pe acțiuni cu aceleași denumire.
Dina Roșca