Fermierul Vasile Cojocaru, în vârstă de 32 de ani, din Pohrebeni, își câștigă existența cultivând pe o suprafaţă de 14 ha gutui, un fruct care până nu demult era crescut doar pe loturile de lângă casă. Dânsul ne-a relatat că acum șase ani, beneficiind și de o subvenție de la stat, a plantat puieți de două soiuri autohtone: Azurie și Codreanca, iar acum se bucură deja de o roadă de aproximativ 200 de tone de fructe.
Vasile Cojocaru a reușit să obţină certificat că gutuile crescute de el sunt ecologic pure. Pentru a proteja pomii de boli și dăunători, fermierul i-a tratat doar cu zeamă bordoleză, care are un impact nociv minim asupra mediului şi producţiei.
Fermierul de la Pohrebeni spune că nu duce lipsă de cumpărători. O parte mare din fructe este destinată pentru export, altă parte merge la producerea unei băuturi tari, a sucului și a gemurilor.
Dian Savca, director executiv al organizaţiei teritoriale Orhei a Federaţiei Naţionale a Fermierilor a relatat pentru ”C” că şi alţi agricultori din regiune încearcă să cultive gutui, însă Vasile Cojocaru a reușit să implementeze soiuri noi și tehologii moderne, ceea ce-i permite să crească roade bogate şi de calitate.
Sursa: cuvintul.md