Pe teritoriul unei întreprinderi de prelucrare a lemnului din satul Palanca, Ştefan-Vodă, au crescut mai multe ciuperci gigantice. Cea mai mare dintre acestea a cântărit 20 de kg, spun angajaţii întreprinderii. Aceştia le-au pregătit şi le-au mâncat deja, deşi nu erau siguri că sunt comestibile.
Denumirea populară a acestei ciuperci este „băşica porcului”, deoarece, ajunsă la maturitate, emană un miros neplăcut. Ea poate fi consumată doar când este tânără. Denumirea ştiinţifică a acesteia este Calvatia gigantea.
Iată ce spune site-ul wikipedia.org despre valorificarea acesteia: „Pe vremuri (dar și până astăzi, la țară, praful buretelui (sau carnea, uscată în stadiu tânăr și apoi frământată) a fost aplicat, ca și cele ale soiurilor comestibile ca antihemoragic și ca antiseptic. O bucată din această ciupercă arde foarte lent și degajă mult fum. Datorită acestui fapt, este folosită de apicultori în timpul lucrărilor la stupi, pentru a liniști albinele.
Ciuperca nu se spală niciodată, deoarece interiorul ei se comportă ca un burete, va absorbi apa, compromițând astfel prelucrarea ulterioară a ciupercii.
Sursa: jc.md