Până în anul 2025, toate instituțiile de învățământ din țară trebuie să fie asigurate cu sisteme durabile de apă potabilă calitativă și sigură, 75% din cetățeni urmează să aibă acces la sisteme de apeduct, iar numărul de izbucniri epidemice de boli infecţioase din cauza apei neconforme ar trebui să se reducă cu 20%. Acestea sunt obiectivele principale ale Programului Naţional pentru implementarea „Protocolului privind Apa şi Sănătatea pentru anii 2016-2025”. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul Forumului Naţional „Apă pentru Sănătate”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice centrale, operatori de apă, experţi din domeniul apei şi sanitaţiei, parteneri internaţionali şi reprezentanţi ai societății civile.
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că problema alimentării populaţiei cu apă potabilă este una dintre cele mai stringente de importanţă socio-umană.
”Cunoaștem cu toții că apa potabilă distribuită consumatorilor în mai multe localități este neconformă, se atestă un conținut ridicat de nitrați, fluor, bor sau amoniu. Acest fapt condiţionează apariția unui șir de maladii infecţioase, precum bolile diareice și digestive acute, hepatita virală A, fluoroza dentară sau alte afecţiuni ale sistemului imunitar. În aceste condiții, ne-am conjugat eforturile și am muncit patru ani pentru a elabora un proiect strategic al țării – Programul Național pentru implementarea Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova”, a subliniat ministrul Sănătății.
Documentul prevede planificarea unui șir de acţiuni pe termen mediu şi lung, pentru realizarea a 33 de indicatori-ţintă până în anul 2025. Aceste ținte vor fi atinse prin dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de tratare a apei potabile, extinderea zonelor aprovizionate cu apă potabilă de la stațiile de tratare existente, precum și prin implementarea acțiunilor de prevenire a poluării.
”Vom putea considera că eforturile noastre nu au fost zădarnice și ne-am atins obiectivele doar în momentul în care fiecare cetățean al Republicii Moldova va avea apă de calitate și acces la sisteme îmbunătățite de sanitație. Urmează să identificăm sume imediate și urgente, atât în interiorul țării, cât și în afară, pentru ca aceste obiective să fie realizate”, a menționat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.
Programul naţional pentru implementarea Protocolului privind Apa şi Sănătatea necesită mijloace financiare în sumă de circa 11 miliarde lei, dintre care 17,8% vor fi planificate din bugetul de stat, iar restul investițiilor urmează a fi negociate cu partenerii de dezvoltare și donatorii externi ai Republicii Moldova.
În timpul evenimentului, reprezentanții Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite și-au manifestat deschiderea pentru a susține în continuare eforturile Republicii Moldova de a implementa acest document.
”Cunosc faptul că a durat ceva timp pentru a elabora și a adopta acest Program Național, dar acum trebuie să ne asigurăm că implementarea acestuia, de asemenea, va fi realizată. Importanța acestor obiective este subliniată la nivel global prin adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și de asigurare a drepturilor omului la apă și sanitație de calitate. Țările trebuie să întreprindă măsuri și să se asigure că aceste obiective nu rămân doar niște valori abstracte”, a spus reprezentanta Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Natalia Nikiforova.
În prezent, 620 mii de cetățeni nu au acces la apă potabilă de calitate și peste 1 milion nu sunt conectați la sisteme îmbunătăţite de alimentare cu apă și canalizare. Probele de laborator efectuate pe parcursul anului 2015 au arătat că sursele de apă centralizate subterane nu corespund parametrilor chimici în proporție de 69%. Situația cea mai nefavorabilă se înregistrează în raioanele Anenii Noi, Glodeni, Căușeni, Fălești, Rîșcani, Ștefan Vodă, Taraclia, Hîncești și Comrat.
Dina Roșca