Tot mai mulţi producători europeni de cosmetice folosesc uleiurile esenţiale din Moldova. Aroma florilor de levănțică este asemenea aerului proaspăt de după ploaie, iar gândul te duce imediat spre lanurile de plante violete sub cerul verii. Dacă privești dincolo de parfumul fin și plăcut, vei descoperi că uleiul esențial de lavandă a devenit unul dintre ingredientele esențiale pentru unele produse cosmetice. Ba mai mult, o bună parte din aceste cosmetice, fabricate în Europa, „se inspiră” din lavanda crescută pe câmpurile din Moldova, țară plasată în top zece al producătorilor de ulei de levănțică la nivel mondial.
Circa 200 hectare de levănțică la Mincenii de Jos, raionul Rezina – aceasta este comoara cu care se mândrește antreprenorul Gheorghe Jereghi care, în anul 2000, s-a asociat cu britanicul Robert Ethrington pentru a crea „Resendjer” SRL. Economist de profesie, Robert Ethrington a vizitat Moldova pentru prima oară în 1994, când compania pe care o conducea în Marea Britanie a oferit consultanță reprezentanței Băncii Mondiale din țara noastră. Solul fertil și condițiile meteo favorabile l-au determinat să inițieze aici o afacere parfumată. Astăzi, Robert Ethrington vine în Moldova de trei-patru ori pe an – pentru a lua pulsul afacerii, a monitoriza procesul de cultivare a lavandei și a oferi sfaturi utile lucrătorilor.
Inițial, levănțica era mai mult un hobby pentru cei doi asociați de la Mincenii de Jos, dar, odată cu cererea crescândă pentru uleiul de lavandă pe piața europeană, a prins contururi mai solide. Astăzi, o mare parte din uleiul produs de Gheorghe Jereghi ajunge în Germania, la o renumită companie producătoare de șampoane, parfumuri, creme de corp etc., al cărei nume însă, deocamdată, rămâne un secret comercial. Despre afacerea de la Mincenii de Jos putem citi și pe pagina web a unei alte companii de cosmetice cu renume mondial – Weleda: „La 40 km de capitala Moldovei, am inițiat un proiect durabil pentru cultivarea lavandei organice. Solul fertil și vara caldă asigură condițiile ideale pentru cultivarea antidotului natural anti-stres. Prin cooperarea cu „Resendjer”, nu susținem doar producția organică, dar și cererea fermierilor locali pentru un loc de muncă asigurat, începând cu anul 2003”.
Pentru obținerea uleiului de levănțică, pe câmpurile de la Minceni sunt antrenate, în funcție de necesități și perioadă, circa 300 de persoane. Toată munca este făcută manual, inclusiv prășitul și recoltarea, căci utilizarea sistemelor automatizate reduce din calitatea uleiului.
După ce este tăiată cu secera, lavanda este lăsată o zi pe câmp, apoi ajunge într-un distilator. Aici, florile se trec prin aburi și, datorită temperaturii înalte, se eliberează picături de ulei esențial care sunt purtate printr-un tub. Apoi, compoziția trece prin condensator, unde se lichefiază. Lichidul rezultat conține ulei și apă, iar prin s e p a r a r e se obține miraculosul ulei esențial d e levănțică – un compus complex care însumează 150 de constituenți activi cu rol antiinflamator, antiviral și antibacterian – și apa de parfum de lavandă. Dintr-o tonă de plantă verde antreprenorul Gheorghe Jereghi obține, în medie, 9-10 litri de ulei esențial. În anul curent, plantația de aur violet a generat trei tone de ulei de lavandă, ce vor fi vândute în septembrie. „În fiecare an prețurile sunt negociate la începutul toamnei, fiind stabilite în funcție de cantitatea p r o d u c ț i e i obținute și de calitatea uleiului”, ne spune Gheorghe Jereghi.
Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) .