Polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD și-au testat ieri capacitățile de reacție în caz de semnalare la hotar a unui flux masiv migrațional. Exercițiul operativ-tactic cu titulul de instruire „NORD-2016” s-a desfășurat în regiunea lacului de acumulare Costești, iar în acțiuni au fost implicate mai multe instituții de forță. Despre aceasta anunță departamentul de comunicare al Poliției de Frontieră.
Prin intermediul acestui exerciţiu s-a urmărit perfecţionarea lucrului în echipă al Grupului regional de gestionare a crizelor frontaliere din cadrul Direcţiei regionale NORD, care a operat situația la 40 de km distanță de locul desfășurării acțiunilor pentru a testa și sistemele de comunicare, sistemul TETRA, etc. Exercițiul dat a vizat dezvoltarea calităţilor moral-psihologice ale personalului, specifice procesului luării deciziei, inclusiv sporirea capacităților de planificare şi conducere a forţelor în operaţiunile de frontieră. O atenție deosebită s-a acordat tehnologiei de gestionare a situaţiilor speciale la frontieră, de formare a algoritmului de interoperabilitate a structurilor implicate, precum şi de perfecţionare a deprinderilor profesionale ale poliţiştilor de frontieră.
Astfel, angajații Direcţiei pregătire profesională a Poliţiei de Frontieră în parteneriat cu reprezentanți ai Înaltulului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR) au pregătit exerciţiul demonstrativ cu forţe şi mijloace în teren care a avut la bază un scenariu amplu și divers. Conform acestuia, circa o sută de migranți au fost observați în timp ce înaintau dispre linia de frontieră spre interiorul țării. Migranții se deplasau în două direcții, o parte dintre ei prin punctul de trecere Costești, iar alții au ales să ajungă în R.Moldova pe apele lacului, cu bărcile. Acțiunile polițiștilor de frontieră au constat în efectuarea măsurilor, conform competențelor specifice ale polițiștilor de frontieră, profilarea, controlul migranților, printre care au fost identificate persoane în căutare internațională, teroriști, contrabandiști, dar și depistate substanțe radioactive și droguri.
La desfășurarea exercițiului au fost implicate forțe din cadrul Batalionului cu destinaţie specială ,,Fulger” al Armatei Naţionale, Serviciului Situaţii Excepţionale, Biroului de Migraţie şi Azil, organizații de parteriat ai ICNUR, cât și studenții Academiei Militare a Forţelor Armate ,,Alexandru cel Bun” și elevii Colegiului Național al Poliției de Frontieră.
Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră în gestionarea fluxului migrațional, cât și cooperarea între structurile participante la exercițiu, au fost urmărite de viceministrul de Interne, Dorin Purice, șeful interimar al Poliției de Frontieră, Ianuș Erhan, șeful Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, șeful Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Traian Țurcanu, și experți din cadrul EUBAM. Invitații au apreciat efortul participanților și nivelul de pregătire al acestora, menționând de comun acord importanța desfășurării unui astfel de exercițiu și organizarea acestuia periodic, în vederea fundamentării operativităţii de conlucrare între instituții. În memoria migranților care au decedat în drum spre o viață mai bună, au fost lansate lampioane.
Diana Munteanu