Astăzi, 5 mai curent, la Biblioteca Naţională a avut loc inaugurarea expoziţiei-eveniment, prilejuită aniversării a 170 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la moartea marelui scriitor polonez Henryk Sienkiewicz (1846-1916), potrivit unui comunicat.
La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Artur Michalski, directorul Bibliotecii Naționale Elena Pintilei, directorul Institutului Cultural Român Valeriu Matei, bibliotecari, precum și public interesat de opera scriitorului.
În discursul său, Monica Babuc a menționat că, evocându-l pe Henryk Sienkiewicz, evocăm poporul polonez. „Acest scriitor, simbol pentru valorile identitare și unitate națională a polonezilor a slujit ca un model pentru toate popoarele care au fost văduvite în soarta lor istorică și au fost nevoite să lupte cu sânge pentru identitatea personală”, a notat oficialul. Totodată, ministrul Culturii și-a exprimat aprecierea față de scriitorii polonezi, afirmând că opera lui Henryk Sienkiewicz este nemuritoare.
Expoziţia cuprinde materiale despre viaţa şi creaţia marelui romancier polonez: opere şi ediţii antume în limba poloneză şi în traduceri, monografii critice, enciclopedii, albume, fotografii şi cărţi poştale.
Henryk Sienkiewicz a fost autor al mai multor romane, nuvele şi povestiri, fiind cunoscut ca creator al trilogiei istorice formate din romanele: „Prin foc şi sabie”, „Potopul” şi „Pan Wolodyjowski”, lucrări ce au avut un succes remarcabil în toată lumea. Opera „Quo vadis”, considerată extrem de valoroasă și binecunoscută, i-a adus scriitorului Premiul Nobel pentru literatură. De asemenea, Henryk Sienkiewicz s-a remarcat ca un patriot desăvârșit care a știut, prin intermediul peniței sale geniale, să educe generații și să consolideze identitatea polonezilor.