Dispozitivele medicale care au fost achiziționate din creditul oferit de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) vor fi gestionate mai eficient. În cinci instituții medicale din țară vor fi create Departamente de Inginerie Biomedicală, care vor garanta funcționarea durabilă și sigură a echipamentelor medicale performante. Aceste acțiuni vor fi întreprinse în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Managementului Dispozitivelor Medicale în Republica Moldova”, implementat de către Ministerul Sănătății și JICA.
Potrivit proiectului, Departamente de Inginerie Biomedicală vor fi instituite în Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Institutul Oncologic, Institutul de Medicina Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Astfel, în cadrul acestor instituții medico-sanitare va exista o structură, care se va ocupa de mentenanța, întreținerea, reparația precum și achiziționarea consumabilelor și al pieselor de schimb pentru utilajele medicale.
Departamentele vor fi create în baza unui Ghid privind criteriile de instituire, rolul și responsabilităţile departamentelor de inginerie biomedicală, care a fost elaborat împreună cu experții japonezi. Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai JICA au organizat instruiri pentru specialiștii din toate instituțiile spitalicești care vor dispune de Departamente de Inginerie Biomedicală.
Menționăm că prin intermediul proiectului „Îmbunătăţirea Serviciilor de Asistenţă Medicală MDA-P1”, dezvoltat de către Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) și Ministerul Sănătății, au fost instalate un număr considerabil de echipamente performante în 16 instituţii medicale republicane și centre de sănătate publică.
Totodată, Ministerul Sănătății își propune să extindă la nivel național rețeaua departamentelor de Inginerie Biomedicală.
Elena Ivanov