Cercetătorii Institutului de Matematică și Informatică realizează o cercetare științifică complexă în cadrul proiectului „Modelarea și atenuarea dezastrelor sociale cauzate de catastrofe și terorism”, finanțat cu 300 de mii de euro, în cadrul Programului NATO pentru pace și securitate (NUKR.SFPP 984877).
Scopul proiectului este crearea unui set de instrumente, metode, modele și algoritmi care să permită detectarea, monitorizarea, modelarea și atenuarea dezastrelor sociale provocate de terorism și catastrofe de natură diferită (naturale, tehnogene etc).
În cadrul proiectului sunt adaptate și dezvoltate instrumente pentru monitorizarea și analiza textelor axate pe subiecte de dezastre sociale, catastrofe, terorism, preluate din diferite surse ale rețelei informaționale globale (mass-media, bloguri, rețele sociale etc). De menționat că originea cercetărilor efectuate de savanții Institutului de Matematică și Informatică, în cadrul acestui proiect, sunt instrumentele elaborate pentru textele produse în limba română.
Un aspect important al investigațiilor din proiect vizează crearea unui mecanism de predicție a perturbărilor sociale, precum și de realizare a unui set de modele pentru analiza scenariilor de dezastre sociale. Pentru realizarea acestui obiectiv, savanții moldoveni elaborează modele bazate pe rețelele Petri.
În cadrul proiectului sunt antrenați oameni de știință din cadrul Institutului de Analiză a Sistemelor Aplicative, Universitatea Tehnică din Kiev, prof. Natalia Pankratova, Institutului de Matematică și Informatică, prof. Svetlana Cojocaru, precum și cercetătorii Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, filiala Iași, prof. Horia Nicolai Teodorescu.
Actualmente, cercetătorii din cadrul Institutului de Matematică și Informatică dețin competențele necesare de a elabora și propune autorităților asemenea instrumente pentru a fi utilizate în Republica Moldova.
Detalii despre proiect: math.md