În perioada 1 februarie – 1 aprilie 2016, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va găzdui excepţionala expoziţie „Da Vinci – Invenţii”, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator şi om de ştiinţă.
Prezentată pentru prima dată în Republica Moldova, expoziţia face parte dintr-un circuit internaţional, fiind expusă în peste 60 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi Australia.
Expoziţia „Da Vinci – Invenţii” reuneşte circa 50 de modele de maşinării, proiectate acum 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renaşterii, care sunt grupate în următoarele categorii: maşini de război, maşini hidraulice, maşini de zbor, maşini pentru construcţii şi maşini pentru manufacturare. Modelele, unele funcţionale, sunt realizate în lemn şi respectă fidel schiţele şi proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieţii inventatorului.
Vizitatorii vor putea vedea în sălile de muzeu bicicleta, aparatul de zbor, submarinul, acvalangul, oraşul perfect şi multe alte invenţii făcute de Leonardo da Vinci în secolul al XV-lea.
Alături de modelele de maşinării, expoziţia mai cuprinde şi copii ale celor mai renumite manuscrise şi note de anatomie ale lui da Vinci, reproduceri în format 3D ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taina”, „Omul Vitruvian” şi a unicei sculpturi a artistului – statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.
Inedita expoziţie itinerantă „Da Vinci – Invenţii” a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions” sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci” de la Roma, cu sprijinul multor specialişti italieni. Toate invenţiile au fost create de artizani italieni, care au utilizat tehnici şi materiale similare cu cele folosite în vremea Renaşterii. Aceştia au cercetat peste 6 000 de pagini din caietele de notiţe ale lui Leonardo – aşa-zisele codexuri, dezlegând ghicitori ascunse, greşeli făcute intenţionat şi litere întoarse în oglindă, prin care da Vinci încercase să-şi menţină secretul invenţiilor.
Vă invităm la o călătorie în timp, cu 500 de ani în urmă, pentru a-l descoperi pe Leonardo da Vinci – una dintre cele mai luminate minţi ale omenirii, care dezlega mistere şi concepea invenţii de necrezut nu doar pentru secolul al XV-lea, ci chiar şi pentru zilele noastre.
Programul de lucru al expoziţiei:
Luni-vineri: 10:00 – 19:00, sâmbătă-duminică: 10:00 – 18:00. Fără zile de odihnă.
Costul biletului de intrare în expoziţie:
• În zilele lucrătoare:
70 lei – pensionari, invalizi şi veterani de război; 80 lei – elevi, 90 lei – studenţi, 100 lei – adulţi;
• În zilele de weekend:
70 lei – pensionari, invalizi şi veterani de război; 90 lei – elevi, 100 lei – studenţi, 120 lei – adulţi.
Facilităţi la taxa de intrare în expoziţie:
• Copiii cu vârste până la 7 ani intră gratis;
• Elevii care vizitează expoziţia în grup mai mare de 10 persoane vor achita 70 lei/per persoană;
• Studenţii care vor vizita expoziţia în grup mai mare de 10 persoane vor achita 80 lei/per persoană;
• Publicul adult din cadrul instituţiilor / organizaţiilor care va vizita expoziţia în grup ce depăşeşte 20 de persoane va achita 80 lei/per persoană.
Ghidarea publicului în expoziţie se va face contra plată. Costul ghidajului constituie 100 de lei per grup pentru toate categoriile de public.
Elena Ivanov