
Cazul studentului de la ASEM, dispărut la 18 ianuarie 2016 și găsit la 20 ianuarie.
Politia a fost sesizata în data de 18 ianuarie, precum că a dispărut Simion Dmitruc, de 21 de ani, din raionul Vulcănești, student la ASEM. Angajații politiei au întreprins toate masurile necesare pentru a depista locul aflării studentului. Astfel, astăzi, 20 ianuarie, la doar o zi de la dispariția băiatului, angajații poliției l-au găsit pe student într-un apartament din Chișinău, acesta fiind într-o stare neadecvată.
Cazul minorei din Soroca, dispărută la 22 decembrie 2015.
Inspectoratul de Poliție Soroca întreprinde toate măsurile necesare pentru a depista locul aflării minorei de 11 ani care a fost dată dispărută la data de 22 decembrie 2015.
Ținem să menționăm că, în anul 2015, minora respectivă a dispărut de acasă de 18 ori, din propria inițiativă, de fiecare dată poliția a găsit-o și întorcând-o familiei. La baza acestui comportament instabil al copilei, sta conflictul cu mătușa sa, în a cărei custodie se afla. Copilul provine dintr-o familie social-vulnerabilă, mama acesteia fiind decăzută din drepturi, fiind dependentă de alcool. Poliția a sesizat organele competente pentru a lua masuri cu privire la comportamentul neadecvat al minorei.
Cazul studentei de la UMF N. Testimițeanu, dispărută la 11 ianuarie 2016.
Politia a fost sesizata privind dispariția studentei Gabriela Pătrașcu la 11 ianuarie curent. Angajații politiei depun toate eforturile necesare pentru a stabili locul aflării acesteia. Astfel, au apărut trei versiuni preliminare conform cărora:
1. studenta s-ar afla în una din mănăstirile țării, așa cum aceasta frecventa des lăcașurile sfinte, fiind o persoană foarte credincioasă. In prezent, sunt verificate mănăstirile și schiturile pentru femei din mun. Chișinău și raioanele din preajmă;
2. s-ar fi întâmplat un accident nefericit (moarte accidentală, fie sinucidere). Poliția a depistat precum că fata accesa deseori, în ultima perioadă, pagini web cu modalități de sinucidere;
3. s-ar fi comis o infracțiune în privința persoanei date (răpire, crima, accident rutier, etc.).
In anul 2016 au fost înregistrate 26 de cereri privind dispariția fără urmă a persoanelor, 25 persoane fiind găsite.
Aducem la cunoștința societății că în majoritatea cazurilor persoanele părăsesc domiciliul benevol, motivul dispariției fiind conflictele cu familia. La fel, în cele mai dese cazuri, părinţii copiilor dispăruți sunt plecaţi în străinătate, aceștia fiind lăsaţi în grija bunicilor sau rudelor apropiate. Pe perioada dispariţiei, minorii fie au vagabondat singuri sau cu alte persoane, fie au locuit la prietenii săi ori la rude.
Menționăm, Poliția de fiecare dată întreprinde toate măsurile necesare pentru stabilirea locului aflării persoanelor dispărute fără urmă.
Diana Munteanu