În perioada rece oferta “verziturilor” din care putem face salate este mai săracă iar cele pe care le găsim în general pe piață sunt aduse din import, fără gust. Soluția, care poate fi pusă în practică tot timpul anului, în curțile mici sau balcoane de bloc, este cultivarea propriilor legume. Plecând de la ideea că orice legumă care crește în sol o poate face și în ghiveci. dacă sunt respectate câteva condiții de bază, puteți avea de exemplu de Crăciun pe masă salată verde, rucola sau baby spanac chiar din „cultura” proprie.
Salata de rucola – este ideală pentru plantarea în ghivece
Este recunoscută în toată lumea ca fiind cea mai sănătoasă salată, datorită conținutului ridicat de nutrienți. Gustul ușor amărui și aroma picantă intensă o fac ingredientul perfect în diverse rețete. Se vinde în supermarketuri cu 5-6 lei pentru 125 grame. Din păcate, rucola are o perisabilitate rapidă. Frunzele plantei oxidează destul de rapid, așa că cea mai bună soluție rămâne rucola proaspătă, crescută acasă, în propria grădină sau în ghivece.
Dacă punem rucola în jardinieră, avem nevoie doar de pământ obișnuit. Pentru a semăna semințele de rucola trebuie să facem un șanț pe mijloc de 2,5 cm adâncime, iar semințele trebuie semănate rar, la o adâncime de 1 cm. Atunci când cultivi rucola trebuie să te asiguri că ghivecele sunt așezate în dreptul unei fereastre. Indicat ar fi ca ghivecele să nu fie așezate direct în lumina puternică a soarelui. Nu necesită îngrășăminte sau stropiri cu substanțe chimice. Truc! Dacă pui rucola în ghiveci trebuie să fi atent la apariția primelor inflorescențe. Acestea trebuie tăiate imediat, pentru a te putea bucura tot timpul anului de frunze proaspete.
Semințele de rucola pot fi achiziționate din magazine specializate în vânzarea semințelor agricole sau din magazine de bricolaj. Prețul unui plic de 5 grame este de aproximativ 3 lei. Două-trei plicuri pot fi folosite pentru a obține o cantitate suficientă de frunze de salată tot timpul anului.
Salata verde – se poate culege și consuma deja la șase săptămâni după semănare
Salata verde (Lactuca sativa) se poate cultiva cu succes în ghivece sau lădițe pe orice balcon. Se dezvolta armonios atât la soare, cât și în semiumbră. Salata verde crește cel mai bine în ghivece sau lăzi cu diametrul mai mare de 14 cm. În 10-12 săptămâni planta este gata de a fi preparată în bucătărie. Trebuie să ținem cont de o serie de reguli și în funcție de tipul de salată pe care îl preferăm. Astfel, salata de rupt nu dezvoltă căpățână și se recomandă semănarea în lăzi. La șase săptămâni după semănare frunzele laterale se pot rupe și se pot consuma. Mijlocul plantei se dezvolta în continuare și produce noi frunze. Salata de tăiat se deosebește de salata de rupt tocmai pentru faptul că frunzele nu se rup ci se taie. Dacă nu tăiem frunzele prea adânc, planta va înfrunzi din nou. Salata batavia se recunoaște după frunzele sale ușor încrețite. Se recoltează în mod asemănător cu salata de rupt.
Baby spanac – rezistă la temperaturile ridicate dar și la cele joase
Baby spanac este destinat salatelor și nu neapărat mâncărurilor așa cum este spanacul clasic. Este o plantă foarte rezistentă atât la temperaturile ridicate din timpul verii cât și la cele scăzute de -10 grade Celsius din lunile octombrie, noiembrie. Planta rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, cu condiţia să nu intre în iarnă cu un foliaj prea dezvoltat.
Sunt mai multe tipuri de spanac în funcție de anotimpul când dorim să obținem salata. Astfel, dacă dorim să cultivăm spanac începând din luna martie trebuie să alegem spanac din soiuri precum Matador sau Marates, ambele tipuri cresc în aproximativ o lună jumătate. De asemenea daca dorim să cultivăm spanac toamna-iarna putem să folosim sămânță de spanac din soiul Smarald.
Mangold sau sfeclă elvețiană – se cultivă la fel ca spanacul
Cultura de Mangold sau sfeclă elvețiană este foarte atractivă pentru micii fermieri și mai ales pentru cei care fac agricultură bio. Noua ”verzitură” este foarte apreciată de consumatorii din marile orașe, de cei care preferă un stil de viață cât mai sănătos, cu alimente neprocesate termic și multe salate.
Mangold nu este o cultură pretențioasă și se comportă ca “suratele” lui – măcrișul sau mult mai întâlnitul spanac. Are pretenții normale legate de cădură și lumină. De specificat că leguma poate fi cu tija verde, galbenă sau roșie în funcție de soiul din care face parte. Mangoldul se poate planta prin răsad sau se poate semăna direct în ghiveci ca și spanacul. Mangold este recomandat femeilor însărcinate pentru dezvoltarea fătului, datorită conținutului mare de acid folic.
Este o sursă de fier, potasiu, calciu, fosfor, antioxidanți, minerale, vitamina A și vitamina C. Stimulează lactația și este recomandată pentru mămicile care alăptează. Consumul de mangold este recomandat persoanelor care au deficit de calciu, potasiu, fosfor, sodiu şi celor care suferă de diabet. Are proprietăţi antiinflamatoare şi contribuie la buna circulaţie a sângelui, fiind şi un bun digestiv.
Valeriana, deloc pretențioasă și „bombă” de vitamine
Valeriana este cunoscută și sub numele de salata mielului sau fetică, are un conținut caloric mic, de doar 21 de calorii la 100g și este bogată în minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, K), acizi grași esențiai omega-3, fibre și clorofilă. Frunzele sale sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.
Planta este foarte puțin pretețioasă față de tipul de pământ folosit dar preferă căldura de aceea este afectată de temperaturile scăzute. Pământul este bine să fie îngrășat, pentru a stimula dezvoltarea frunzelor. În mod normal, acestea ar trebui să fie suficient de mari pentru recoltare la două luni de la inițierea culturii.
Sfaturi generale pentru cultivarea salatelor în ghiveci
Pentru a obține verdețuri gustoase în ghiveci trebuie să folosim un sol foarte bun prin amestecarea unui sol pentru plante cu compost. Acesta reține umiditatea mai bine și asigură cantitatea necesară de nutrienți pentru planta cultivată. O altă modalitate este să cumpărăm sol fertil pentru plante, care este aerat, bogat în nutrienți și bine drenat.
Și alegerea ghiveciului este esențială în funcție de planta pe care o creștem. O legumă care are nevoie de un sol ușor umed în permanenă este bine să o creștem într-un ghiveci de plastic în locul unuia din lut. Acesta din urmă are pereți poroși care absorb umezeala și duc la uscarea solului mai repede.
Sursa: agrointel.ro