
Instituțiile de învățământ general din Republica Moldova asigură alimentația elevilor în baza unor meniuri-model elaborate pentru o perioadă de 10 zile. Exemple de meniuri sunt prezentate în Regulamentul privind organizarea și asigurarea sănătății nutriționale a copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ general, aprobat prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării.
Acestea sunt adaptate în funcție de sezon – iarnă-primăvară și vară-toamnă – și urmăresc respectarea necesarului zilnic de produse, vitamine și minerale pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.
„Meniurile, atât pentru masa caldă, cât și pentru alimentația la pachet, sunt prezentate și coordonate cu subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acestea se întocmesc cu respectarea listei produselor alimentare permise și interzise, și trebuie să asigure varietate, evitând repetarea acelorași preparate în cadrul aceleiași zile sau săptămâni. În lipsa unor produse, se admit înlocuiri cu altele de valoare nutritivă și energetică echivalentă”, a menționat Viorica Negrei, șefă de direcție la Ministerul Educației și Cercetării.
Pentru fiecare fel de mâncare sunt elaborate fișe tehnologice care includ rețeta, cantitatea pe porție, modul de preparare și caracteristicile organoleptice. Aceste măsuri contribuie la respectarea standardelor de sănătate publică și la menținerea unei alimentații echilibrate și diversificate pentru elevi.