
Incluziunea copiilor romi în instituțiile de învățământ, în special în licee, a fost discutată în cadrul unei consultări publice organizate de Ministerul Educației și Cercetării, la care au participat mediatori comunitari, reprezentanți ai organizațiilor obștești rome, ai Agenției Relații Interetnice, precum și parteneri de dezvoltare, printre care UNICEF, Agenția ONU pentru Refugiați și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova.
Printre măsurile care au drept scop creșterea numărului de copii romi care frecventează instituțiile de învățământ se numără bursele de merit pentru elevii cu rezultate academice excelente. Numărul de elevi care beneficiază de aceste burse a crescut de la 49 la 94 în ultimii doi ani. De asemenea, ajutorul financiar unic de 1.000 de lei pentru fiecare elev din țară din clasele I-IX și alimentația gratuită pentru elevii claselor a I-IX-a, începând cu 1 septembrie 2025, vor contribui la reducerea abandonului și absenteismului școlar.
În cadrul consultărilor publice, Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la MEC a menționat: „Aceste măsuri nu sunt doar un sprijin pentru toți elevii, ci reprezintă instrumente esențiale de incluziune a copiilor romi în sistemul educațional din Republica Moldova”.
La rândul lor, reprezentanții comunității rome și-au exprimat aprecierea pentru angajamentul autorităților și disponibilitatea acestora de a sprijini părinții și familiile rome în procesul de prevenire a abandonului școlar. Totodată, aceștia au subliniat necesitatea unei cooperări continue cu instituțiile statului, a unei mai bune comunicări la nivel local și a implicării active a mediatorilor comunitari în monitorizarea cazurilor de risc educațional, inclusiv în situațiile de abandon și absenteism școlar.
Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în anul de studii 2024–2025 au fost înregistrați 233 de copii romi în instituțiile de educație timpurie (grădinițe), 1.645 de elevi romi în învățământul primar și secundar general (dintre care 832 băieți și 813 fete), 42 de elevi romi în ciclul liceal, 33 de tineri romi în învățământul profesional tehnic și 20 de studenți romi în învățământul superior.