
Peste 55 000 de locuitori ai Republicii Moldova vor avea acces la apă potabilă sigură, după ce în 85 de localități vor fi instalate sisteme de chioșcuri de apă BOSAQ. Pentru implementarea acestui proiect, Regatul Belgiei va acorda țării noastre un împrumut de 12 milioane de euro. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Belgiei pentru realizarea Proiectului „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă”.
Chioșcurile BOSAQ sunt instalații de tratare a apei potabile și au o capacitate de producere de 500 l/h. Acestea sunt conforme cu standardele Uniunii Europene și oferă protecție împotriva contaminării, asigurând apă potabilă sigură. Perioada de rambursare a împrumutului va fi de 30 de ani, inclusiv cu o perioadă de grație de 10 ani, timp în care nu se plătește dobânda.
De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au adoptat proiectul de lege care prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii în cadrul Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”.
Este vorba despre extinderea și reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă a localităților din raionul Cahul, cu conectarea orașului Vulcănești. De asemenea, în raionul Rîșcani va fi construit un sistem regional de alimentare cu apă și o stație de tratare a apei potabile. Iar în orașul Soroca va fi extinsă și reabilitată infrastructura de sanitație, precum și vor fi construite o stație nouă de epurare a apelor uzate și un colector de canalizare.
Potrivit documentului, declararea utilității publice se va extinde asupra bunurilor imobile (terenuri și/sau construcții) atât proprietate privată, cât și a unităților administrativ-teritoriale.
Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” este implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar data planificată pentru finalizare este 31 ianuarie 2027. Valoarea proiectului constituie circa 44,1 milioane de euro. Proiectul este finanțat printr-un credit acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare și un grant oferit de Agenția Austriacă de Dezvoltare.
Potrivit Biroului Național de Statistică, 20 % din populația din zonele rurale ale țării nu are acces la apă curată și facilități sanitare. Totodată, 10 % dintre locuitorii zonelor urbane nu au acces fiabil la produse potabile curate.