
Sâmbătă, în satul Mereni, raionul Anenii Noi, au fost inaugurate două noi opere memoriale în cadrul Complexului muzeal în aer liber dedicat victimelor comunismului – un spațiu al memoriei colective ce devine tot mai relevant pentru conștientizarea și asumarea trecutului istoric.
Cele două lucrări – Monumentul „Trenurile Marii Dureri” și Instalația Imersivă „Coridorul Morții” – sunt creații cu profundă încărcătură simbolică, dedicate victimelor deportărilor și represiunilor regimului totalitar sovietic. Ele poartă semnătura istoricului Gheorghe Postică și a pictorului Mihai Caragi și oferă un nou limbaj de exprimare a memoriei colective – prin artă și simțre.
Monumentul „Trenurile Marii Dureri” evocă imaginea emblematică a vagoanelor morții – în care zeci de mii de oameni au fost deportați din Basarabia, fiind smulși din casele lor și trimiși în Siberia, în condiții inumane.
Instalația imersivă „Coridorul Morții” propune vizitatorilor o experiență reflexivă și emoțională: un tunel de 35 de metri, care simbolizează suferința și dezumanizarea celor condamnați și deportați.
La eveniment a participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a subliniat importanța acestor inițiative în consolidarea unei culturi autentice a memoriei. Ministrul a anunțat că se intenționează ca acest complex muzeal să devină filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, pentru a-i asigura o valorificare durabilă și includerea sa în traseul național „Cultura Memoriei”.
„Mulțumesc autorilor, organizatorilor, comunității locale și tuturor celor care păstrează vie memoria acestor tragedii. Ministerul Culturii va susține în continuare proiectele care contribuie la o conștientizare profundă și responsabilă a trecutului nostru. Este important să fim concreți și profunzi în consolidarea memoriei noastre”, a declarat ministrul.
Ziua s-a încheiat cu prezentarea spectacolului „Tema pentru acasă”, realizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți și inspirat din romanul omonim semnat de Nicolae Dabija – o pledoarie artistică pentru memorie, demnitate și adevăr.