În contextul desfăşurării în Republica Moldova la finele lunii ianuarie 2016 a misiunii de evaluare al experţilor DG SANTE, precum şi în vederea familiarizării agenţilor economici din industria alimentară, în perioada 24-26 noiembrie curent au fost organizate seminare cu genericul ”Sistemul integrat de management al siguranţei alimentelor – aplicaţie pentru unităţile care produc produse din carne” în Bălţi, Cahul şi Chişinău. Prezentele seminare au fost organizate de către ANSA cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). La instruiri au participat peste 100 de reprezentanţi ai întreprinderilor producătoare de carne şi inspectori ANSA, potrivit www.ansa.gov.md.
Scopul seminarelor este de a oferi medicilor veterinari oficiali şi producătorilor din industria cărnii şi produselor din carne informaţie comprehensivă despre schimbările legislative efectuate de către Republica Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere RM-UE, avantajele acestora şi procedurile de implementare al HACCP.
Sistemul HACCP presupune o amplă acţiune din 13 programe care cuprind toate etapele de producere şi livrare. Datorită complexităţii acestora, aplicarea sistemului HACCP garantează obţinerea produselor sigure, reduce costurile de testări, facilitează accesul întreprinderilor la comerţul internaţional şi nu în ultimul rând asigură credibilitatea întreprinderii.
Agenţii economici au dat o înaltă apreciere sistemului HACCP, recunoscând perspectivele şi avantajele indubitabile al acestuia. Dar totodată, din cauza complexităţii sistemului de management integrat şi-au exprimat neîncrederea vizavi de implementarea de sine stătătoare al HACCP, motiv din care au solicitat suportului informaţional şi consultativ din partea organelor abilitate pentru a putea aplica sistemului de management la întreprinderi.