
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui bărbat pentru organizarea trecerii ilegale a Prutului de către trei cetățeni ai Turciei.
Învinuitul are vârsta de 42 de ani și este stabilit cu traiul în Criuleni, iar în trecut a mai fost condamnat pentru infracțiuni transfrontaliere. După organizarea în preajma sărbătorilor de iarnă din 2020 a traversării ilegale a Prutului de către turci, acesta a traversat el însuși ilegal frontiera spre România, cu destinația spre Franța, ca să evite tragerea la răspundere. Așa cum urmărirea penală stagnase, în 2021 Procurorul General interimar a retras acest dosar din gestiunea organului de urmărire responsabil și l-a încredințat Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Astfel, procurorii PCCOCS au întreprins măsuri pentru localizarea acestuia, iar după răspunsul pozitiv din Franța și revenirea lui în Moldova, i-au incriminat și infracțiunea de traversare ilegală a frontierei de către el însuși. La Chișinău, în fața procurorilor PCCOCS, acesta și-a recunoscut vinovăția și a relatat cum a organizat migrația ilegală a celor trei turci.
Așadar, potrivit materialelor dosarului, pentru organizarea venirii lor în Europa, inițial aceștia i-au achitat în Istanbul unui bărbat din Iran 1000 de euro, după care învinuitul din Moldova le-a cerut a câte 500 de euro pentru ca să-i conducă ilegal în drumul lor spre România. În acest scop, învinuitul a cumpărat o barcă gonflabilă, pe care a umflat-o, i-a echipat pe migranți cu papuci speciali ca să evite pătrunderea apei la picioare, după care au traversat ilegal Prutul, în regiunea satului Grozești, Nisporeni.
Sosiți în România, acesta a dezumflat barca și a depozitat-o într-o casă părăsită, cu intenția ca să pornească spre Timișoara cu migranții ilegali, dar atunci a fost reținut de autoritățile locale, care în următoarea zi l-au trimis pentru investigații penale în Republica Moldova. În cadrul investigațiilor, după demonstrarea vinovăției acestuia, procurorii PCCOCS au pornit acțiuni procesual-penale și pentru tragerea la răspundere a doi cetățeni ai Turciei, care au organizat schema de migrație ilegală și au apelat la serviciile învinuitului. Urmărirea penală pe acest dosar penal separat este în desfășurare.
Urmare a probelor acumulate de procurorii PCCOCS și ofițerii Poliției de Frontieră, acesta și-a recunoscut vinovăția, iar după trimiterea în judecată a dosarului penal, se va pronunța Judecătoria Chișinău. Potrivit Codului penal, organizarea migrației ilegale în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă și cu amendă de până la 300.000 lei.