
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desemnat 6 organizații necomerciale câștigătoare a Programului de Granturi mici, ediția 2025, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova.
La concurs au participat 46 organizații necomerciale care implementează proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional. Organizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire, activități social – culturale în mediul rural, implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat şi dialog intergenerațional.
În urma examinării și evaluării dosarelor, Comisia de examinare a decis acordarea granturilor următoarelor asociații obștești:
1. Asociația Grupului de Acțiune Locală ,,Plaiul Codrilor”, r-nul Strășeni, s. Dolna, își propun integrarea îmbătrânirii active în Strategia de Dezvoltare Locală, dezvoltarea competențelor digitale prin instruire intergenerațională și asigurarea celor 65 de vârstnici cu telefoane mobile.
2. Asociația Obștească „Casmed”, mun. Bălți, are ca scop organizarea cursurilor în cadrul Universități Vârstei a Treia în r-nul Fălești pentru 60 de persoane, care vor participa la 40 de sesiuni interactive de învățare ce vor acoperi teme precum autocunoașterea, alfabetizarea digitală, adoptarea unui stil de viață sănătos și dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză.
3. Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă ,,Sfîntul Dumitru” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, din s. Burlănești, r-nul Edineț, își propun crearea unui spațiu accesibil pentru evenimente comunitare în satul Burlănești, destinat activităților de recreere și socializare pentru persoanele vârstnice. Aproximativ 500 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani vor beneficia de acest spațiu, iar 80 de vârstnici vor fi implicați direct în activitățile comunitare, contribuind la reducerea izolării și la încurajarea comunicării între generații.
4. Asociația Obștească ,,Valea Dragă” r-nul Cahul, s. Andrușul de Sus, are ca scop crearea un spațiu care să susțină îmbătrânirea activă și dialogul intergenerațional, prin activități recreative și de socializare. Va fi amenajat un spațiu cu teren de minigolf și zonă de relaxare, unde seniorii se vor putea bucura de mișcare și interacțiune.
5. Asociația Obștească ,,Plai”, r-nul Edineț, s. Viișoara, își propun să crească bunăstarea fizică și mintală a persoanelor vârstnice prin activități de stimulare cognitivă, emoțională și dialog intergenerațional. 55 de participanți vor beneficia de activități care vor contribui la crearea stării lor de bine, iar 30 de copii și tineri vor învăța să aprecieze valorile naționale și să protejeze natura.
6. Asociația Obștească Centrul de Istorie, Cultură și Dezvoltare Comunitară ,,Ghiocel de Cărbuna”, r-nul Ialoveni, s. Cărbuna, are ca scop promovarea îmbătrânirii active prin implicarea persoanelor vârstnice în activități sportive și recreative, contribuind astfel la menținerea sănătății lor fizice și mentale. Un număr de 200 de vârstnici vor beneficia de un program de exerciții fizice adaptate nevoilor specifice vârstei, iar în cadrul a 6 ateliere educaționale vor fi abordate subiecte legate de nutriție și sănătate mintală. De asemenea, 15 tineri voluntari vor lua parte la activități intergeneraționale, încurajând schimbul de experiență și dialogul între generații.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția IX a Programului de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie curent. Durata implementării proiectelor este de 6 luni, iar suma totală oferită spre finanţare este de 1 000 000 lei, acordată din bugetul de stat.