
Panourile fotovoltaice, instalate de primăria Pervomaisc din Căușeni vor acoperi o parte din consumul de energie al pompelor ce alimentează peste 900 de locuitori cu apă potabilă. Panourile, cu o capacitate de 48 kW au fost instalate cu sprijinul Programului Satul European și sunt dotate cu contoare inteligente, bidirecționale, care pot măsura consumul și producția de energie electrică pe intervale orare. Astfel, primăria Pervomaisc va putea aplica și tarife diferențiate pentru energia electrică, ziua consumând energia regenerabilă și livrând surplusul în rețea, iar noaptea beneficiind de tarife reduse.
Totodată, costurile mai mici pentru pomparea apei potabile vor permite întreprinderii locale specializate să ceară reducerea tarifului pentru apă potabilă livrată locuitorilor din satele Pervomaisc și Constantinovca. Parcurile fotovoltaice ce vor alimenta cele trei fântâni arteziene funcționează în prezent în regim de testare, urmând a fi date în exploatare în câteva săptămâni.
Evoluția proiectelor de valorificare a surselor de energie regenerabilă și eficiență energetică și eventuale dificultăți în realizarea lor au fost discutate luni în cadrul vizitei de lucru a ministrului Energiei, Dorin Junghietu, în raionul Căușeni. Ministrul a salutat inițiativa autorităților publice de a valorifica energia regenerabilă pentru a reduce costul serviciilor de asigurare cu apă potabilă a localităților, beneficiind de mecanismul de sprijin “facturare netă”, dar și de fondurile Programului Satul European.
Dorin Junghietu a subliniat că până la sfârșitul lunii martie 2025, au fost instalate peste 37 MW de capacitate fotovoltaică în baza mecanismului Facturare netă, dintre care aproape 4 MW revin autorităților publice locale. Oficialul a aminitit că Ministerul Energiei a propus alocarea unui plafon de capacitate individual pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor casnici în valoare de până la 7 kW, iar actualii beneficiari ai mecanismului „facturare netă”, care au semnate contracte de prosumator cu propriul furnizor pentru un plafon mai mic, vor putea solicita majorarea acestuia până la limita stabilită de 7 kW. De asemenea, a fost propusă eliminarea cotelor rezervate pentru diferite tipuri de prosumatori – consumatori casnici, autorități publice locale, companii private – astfel fiind favorizat accesul autorităților publice la mecanismul de sprijin Facturare netă.
Ministrul Energiei a vizitat și stația de pompieri din Căinari independentă energetic. Aceasta a fost dotată, cu sprijinul USAID, a Guvernului Republicii Moldova și a autorităților publice locale, cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 55 kW, trei pompe de căldură, cazan pe gaze naturale și generatoare. Aceasta este a treia stație de pompieri dotată cu panouri fotovoltaice, iar primele, cum ar fi cea din Ștefan Vodă, deja de doi ani are costuri zero la energie electrică și încălzire. Stația de pompieri deservește 13 localități cu 22 mii de locuitori și intervine, la necesitate, în alte 6 localități.
Un alt proiect de succes realizat în raionul Căușeni este spitalul raional, care deservește o populație de peste 70 de mii de oameni. Spitalul a fost dotat cu panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 96 kW, patru cazane pe biomasă de 250 kW, colectoare solare pentru apă caldă și generatoare.