
Irina Vlah, preşedintele Partidului Republican „Inima Moldovei”, a venit cu o nouă adresare către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în care solicită să fie eliminat din Legea Bugetului de Stat capitolul „Amenzi şi sancţiuni”. Politiciana afirmă că „amenzile în Moldova au devenit o formă legalizată de șantaj din partea guvernării” și, potrivit informațiilor pe care le deține, „fiecare echipaj de patrulare are o normă impusă – cel puțin 10 procese-verbale pe zi”.
În adresare, Irina Vlah a subliniat că, „Partidul Republican „Inima Moldovei” se află în contact direct şi permanent cu cetăţenii, ceea ce ne permite să ne documentăm din prima sursă despre problemele cu care se confruntă oamenii şi posibilele soluţii pentru acestea. În ultima perioadă, mai mulţi cetăţeni ne-au atras atenţia asupra avalanşei de amenzi aplicate sub diverse pretexte. Azi, amenzi aplică numai cui nu-i este lene – Centrul Naţional Anticorupţie, poliţiştii de patrulare, organele fiscale, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenţei etc. Se creează impresia, că pentru cei de la guvernare oamenii ce locuiesc în Republica Moldova nu sunt cetăţeni care au anumite drepturi, ci nişte infractori, care permanent trebuiesc pedepsiţi. Cetăţenii ne spun deschis că ei nu sunt împotrivă ca cei ce comit diferite ilegalităţi să fie sancţionaţi, dar modul în care se aplică amenzile în Republica Moldova seamănă mai mult cu un bussines bine pus la punct la cel mai înalt nivel. Şi o analiză mai detaliată a acestei probleme ne-a convins că anume aşa şi este în realitate”.
„Problema e că în Legea Bugetului de Stat este un capitol aparte, care se numeşte „Amenzi şi sancţiuni”. Acest capitol face parte din compartimentul venituri bugetare, iar pentru anul curent se planifică să fie obţinute venituri la buget din aplicarea de amenzi şi sancţiuni în valoare de peste 425 milioane lei. După cum bine se ştie, bugetul nu se discută, dar se execută. Evident, că organelor de stat le revine „misiunea” de a executa bugetul şi colaboratorii acestora pur şi simplu sunt impuşi să caute „infractori” şi „infracţiuni” oriunde – important e ca la buget să vină banii prevăzuţi la capitolul venituri, iar oamenii mai puţin contează.
Mai mulţi cetăţeni ne-au atras atenţia în special asupra comportamentului poliţiştilor de patrulare, care, potrivit spuselor lor, sunt impuşi să aplice fiecare câte minimum zece amenzi pe zi. Sigur, conducerea Poliţiei Naţionale nu va recunoaşte niciodată acest lucru, dar poliţiştilor de patrulare, care sunt impuşi să facă acest lucru, le este ruşine şi unii dintre ei recunosc sincer în discuţii cu oamenii că nu au altă soluţie. Ei nu caută şoferi beţi, vitezomani, care pun în pericol viaţa oamenilor, ci aplică amenzi preponderent pentru…. parcare neregulamentară. Deci, „infractori” sunt oamenii care, nu din cauza că nu vor să respecte regulile, ci anume din vina organelor responsabile ale statului, se confruntă cu o lipsă acută de locuri de parcare. Aceşti oameni sunt impuşi să achite amenzi, pentru că numai astfel poate fi executat capitolul „Amenzi şi sancţiuni” din Bugetul de stat. Apropo, în 2023 Poliţia a aplicat amenzi în valoare de peste 685 milioane lei, iar în primele şase luni ale anului 2024 au fost aplicate peste 323 amenzi în valoare totală de peste 221 milioane lei. Aşteptăm datele pentru întreg anul 2024 ca să putem face şi alte concluzii”, a mai relatat liderul politic.
Irina Vlah, în context, s-a adresat lui Igor Grosu cu solicitări concrete: „Stimate Dle Preşedinte al Parlamentului! Noi, cei din Partidul Republican „Inima Moldovei” vă cerem să puneţi punct acestei batjocuri şi faţă de poliţişti, pe care i-aţi transformat în nişte banali colectori de mijloace bugetare, dar şi faţă de cetăţeni, cărora de facto le-aţi rezervat rolul de „infractori”, care trebuie, prin amenzi şi sancţiuni, deseori forţate sau inventate, să contribuie suplimentar la confortul vostru, a celor de la guvernare. Iar această situaţie poate fi depăşită uşor – este suficient, în calitate de Preşedinte al Parlamentului, să daţi indicaţie să fie eliminat din Legea Bugetului de Stat capitolul „Amenzi şi sancţiuni”. Şi atunci poliţiştii, inspectorii fiscali, cei de la Centrul Naţional Anticorupţie, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenţei etc. nu vor mai trebui să se comporte ca nişte colectori, dar vor aplica cu adevărat legea şi-i vor sancţiona doar pe adevăraţii infractori”.