
Tineri erudiți din întreaga țară și-au testat cunoștințele legate de activitatea Parlamentului în cadrul jocului intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”. 40 de tineri din Chișinău, Călărași, Anenii Noi, Ungheni, Sângerei și Bălți au participat la o serie de probe intelectuale în materie de democrație și proces legislativ, care s-au desfășurat la Parlament.
Echipa „LegisLeaders” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași, este învingătoarea celei de-a VI-a ediții a jocului intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”. Pe locul al doilea s-a clasat echipa „Shortcut” de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni, iar locul trei a revenit echipei „Olimpicii” de la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sângerei. În competiție au mai participat echipele „All for one” de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, „Animus” de la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din localitatea Mereni, raionul Anenii Noi, „Natus Vincere” și „Tocilarii de afaceri” de la liceele „George Meniuc” și „Elena Alistar” din capitală.
În debutul evenimentului, deputatul Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, i-a felicitat pe tineri pentru implicare și interesul manifestat față de activitatea legislativă. „Mă bucur că sunteți curioși să descoperiți din interior cum funcționează una dintre cele mai importante instituții ale statului. Sper ca această experiență să vă inspire și să vă ofere noi perspective asupra democrației. Într-o lume marcată de numeroase provocări, vă îndemn să prețuiți și să luptați în fiecare zi pentru consolidarea democrației. Deși nu este perfect, sistemul democratic este cea mai bună opțiune atunci când vorbim despre administrarea unui stat”, a menționat deputatul Radu Marian.
Concursul intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul” a reunit peste 40 de liceeni din întreaga țară într-o competiție care a inclus șase probe complexe, menite să testeze nu doar capacitatea intelectuală, ci și spiritul de echipă și ingeniozitatea participanților. Tinerii au parcurs un traseu tematic din incinta instituției, care a cuprins Muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, sala pentru ședințe plenare și alte săli reprezentative. La fiecare etapă, echipele au avut de rezolvat sarcini specifice, precum identificarea circuitului unui proiect de lege, evaluarea corectitudinii unui act normativ, indicarea organizațiilor internaționale la care Republica Moldova este parte, dar și participarea la o conferință de presă.
Un moment important al competiției l-a constituit exercițiul de simulare a prezentării unui proiect de lege de la tribuna centrală a Parlamentului. Printre tematicile abordate de elevi s-au numărat: ecologizarea transportului, responsabilizarea ecologică a agenților economici, împădurirea și extinderea ariilor naturale protejate, introducerea modulelor educaționale privind inteligența artificială în sistemul de învățământ, reglementarea conținutului generat de inteligența artificială și combaterea fenomenului deepfake. După prezentarea proiectelor, a urmat o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, ulterior, tinerii și-au exprimat votul pentru fiecare dintre inițiative.
La finalul concursului, Secretara generală adjunctă a Parlamentului, Tamara Gheorghița, a apreciat prestația echipelor și a menționat că jocul intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul” dezvoltă cunoștințele tinerilor în diverse domenii. „Tot ce ați reușit să învățați și să descoperiți în cadrul acestei activități va rămâne neapărat cu voi și vă va influența dorința de a cunoaște mai mult din diverse domenii. În plus, ați avut ocazia să vă antrenați gândirea, să vă exersați abilitățile de comunicare și să lucrați în echipă – abilități valoroase, care vă vor ajuta pe tot parcursul vieții”, a menționat Tamara Gheorghița. De asemenea, Secretara generală adjunctă a Parlamentului a adus mulțumiri mentorilor echipelor, apreciind efortul lor de a uni participanții, de a-i ghida în activitate și de a prezenta rezultatele muncii lor în cadrul competiției.
La rândul său, directorul adjunct al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, Octavian Sirețeanu, a menționat că ediția din acest an a concursului a presupus probe dinamice și provocatoare, menite să capteze atenția tinerilor și să le stimuleze curiozitatea. El a subliniat că prin participarea la concurs elevii au avut oportunitatea nu doar de a-și testa cunoștințele, ci și de a înțelege mai bine ce presupune activitatea unui deputat și cum funcționează procesul legislativ.
Jocul intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”, aflat la a VI-a ediție, a fost organizat în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Lansat în anul 2018, acest concurs a devenit un instrument de reper pentru educarea tinerilor în spiritul democrației și a responsabilității civice.