
Astăzi, 30 aprilie 2025, salvatorii și pompierii din cadrul Direcției Situații Excepționale din municipiul Soroca au desfășurat un exercițiu de evacuare în incinta gimnaziului din localitatea Stoicani.
În total, în activitățile de instruire au fost implicați 119 elevi și 14 profesori.
Simulările organizate de salvatorii și pompierii din nordul țării au inclus un exercițiu de alarmare în caz de incendiu, menit să testeze capacitatea de reacție promptă și coordonată a copiilor și a profesorilor. În cadrul scenariului, participanții au fost ghidați să utilizeze căile de evacuare, evitând panica și acționând responsabil sub îndrumarea echipelor de salvatori.
De asemenea, activitatea a inclus o componentă teoretică, unde specialiștii IGSU au susținut sesiuni informative privind riscurile sezoniere, măsurile de protecție în caz de incendii și cutremure, precum și utilizarea mijloacelor de primă intervenție. Elevii au încercat să folosească stingătoarele și să stingă focarele improvizate.
Activitatea a avut drept scop instruirea și pregătirea eficientă a tinerei generații, dar și a personalului didactic privind comportamentul corect în situații excepționale.
Totodată, recent, în raionul Căușeni, în incinta Grădiniței nr. 3 din orașul Căușeni și la Gimnaziul „Mihai Sîrghi” din satul Cioburciu salvatorii și pompierii și-au exersat manevrele și tacticele de evacuare și salvare a persoanelor din instituțiile de învățământ. Angajații IGSU au simulat acțiuni și manevre de lichidare a unor incendii izbucnite în încăperile instituțiilor, evacuarea persoanelor și salvarea acestora. Aplicațiile au fost organizate în orele nocturne în condiții cât mai apropiate de realitate având drept scop îmbunătățirea capacităților de răspuns a efectivului în cazul producerii unei situații excepționale în instituții de învățământ.
Exercițiile destinate pregătirii efectivului au drept scop perfecționarea modului de acțiune în caz de urgență, testarea planurilor de evacuare și verificarea timpului de reacție al echipelor de intervenție.
Pe parcursul lunii mai, exerciții de evacuare vor avea loc în 227 de instituții de învățământ din raioanele țării. Colaborarea dintre cadrele didactice, autoritățile locale și serviciile de urgență a demonstrat importanța pregătirii comune și a reacției coordonate în fața riscurilor, fiind un pas important în consolidarea securității comunității.