
Pe parcursul zilei de 11 aprilie 2025, în sectorul Centru al capitalei sunt desfășurate aplicații complexe la protecția civilă.
Conform planului preconizat, formațiunile protecției civile, serviciile de urgență și autoritățile publice locale sunt implicate în simularea a mai multor scenarii la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale în mediu urban.
Aplicații similare au loc în toate regiunile Republicii Moldova, precum și în municipiul Chișinău. Scopul exercițiilor constă în îmbunătățirea capacităților de răspuns și organizarea cooperării eficiente între autoritățile publice, serviciile de urgență și formațiunile protecției civile pentru îmbunătățirea procesului de gestionare a situațiilor de urgență și a capacităților de răspuns pentru protejarea vieților și a bunurilor cetățenilor.
În conformitate cu scenariul stabilit, formațiunile protecției civile și serviciile de urgență au fost ridicate pe alertă în urma unui cutremur puternic. Seismul a provocat distrugeri de proporții pe teritoriul municipiului Chișinău, fiind raportate distrugeri masive a clădirilor, și multiple victime, care au rămas blocate sub dărâmături. De asemenea au fost înregistrate întreruperi ale comunicațiilor și rețelelor de energie care au provocat incendii în mai multe blocuri și clădiri administrative.
În dimineața zilei a fost convocată Comisia pentru Situații de Urgență, unde reprezentanții autorităților publice, serviciilor comunale și serviciilor de urgență s-au adunat pentru organizarea procesului de gestionare și ameliorare a situației create.
Formațiunile protecției civile, medicii, poliția, salvatorii și pompierii au fost antrenați la evacuarea persoanelor dintr-un centru comercial cu aglomerație de persoane. Aici salvatorii, medicii, poliția și alți responsabili au improvizat lucrările de salvare-deblocare a persoanelor de sub dărâmături cu evacuarea sinistraților de la etajele superioare cu utilizarea scării culisabile. De asemenea, pompierii au stins focare improvizate din interiorul clădirii, iar echipele de medici au asigurat manevrele de acordare a primului ajutor medical. Tot aici au fost exersate lucrări de descarcerare în urma unui accident rutier cu deblocarea persoanelor din fiarele automobilului avariat.
Totodată, în incinta I.M.S.P. Spitalul Clinic Municipal pentru copii ”V. Ignatenco”, medicii simulează procesul de organizare a triajului medical și acordarea asistenței medicale specializate sinistraților în urma seismului.
Cu scopul pregătirii tinerii generații, dar și a corpului didactic să reacționeze corect în cazul unui cutremur, la Liceul Teoretic „C. Sibirski” de pe strada Lech Kaczynski, 4, elevii și profesorii exersează regulile de siguranță și modul de comportamentul corect în cazul producerii unui cutremur. Copiii sunt instruiți să se evacueze prompt și în siguranță dintr-o clădire zguduită de un seism, iar profesorii și angajații liceului gestionează procesul, fiind monitorizați și evaluați de angajații IGSU.
Aplicațiile au fost organizate în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 850/2024, parte a Planului calendaristic național privind pregătirea în domeniul protecției civile pentru anul 2025.