
După mai bine de trei decenii de așteptări, acoperișul Casei de Cultură din satul Beșghioz, UTA Găgăuzia, a fost înlocuit cu unul modern, aducând un suflu nou și asigurând condiții optime pentru desfășurarea activităților comunitare. Proiectul de reabilitare, implementat prin Programul Național „Satul European”, ediția I, a vizat schimbarea acoperișului clădirii, un element esențial pentru oprirea degradării acesteia și pentru revitalizarea infrastructurii publice locale, informează PROVINCIAL cu referire la ONDRL.
Astfel, în cadrul acestui proiect, intitulat „Instalarea acoperișului deasupra Casei de Cultură din Beșghioz”, vechiul acoperiș a fost înlocuit cu unul modern pe o suprafață totală de 1.895 m². Astfel, acesta a fost schimbat la trei dintre cele șase blocuri ale clădirii, care se afla într-o stare avansată de degradare pe motiv că nu fusese reparat de la construirea edificiului cultural.
Potrivit primarului Fiodor Todorov, această renovare nu doar că a îmbunătățit infrastructura locală, dar a deschis și noi oportunități pentru copiii și tinerii din sat, contribuind la dezvoltarea culturală și sportivă. De asemenea, clădirea reabilitată oferă acum un spațiu modern și sigur pentru diverse activități sociale, devenind un punct de referință important pentru întreaga comunitate.
„Casa de Cultură din Beșghioz a fost construită în anii ’90, însă, în ultima perioadă, aproape întregul acoperiș era deteriorat. Fiecare ploaie sau ninsoare aducea umezeală în interior, provocând daune semnificative tavanelor și pereților, iar mucegaiul devenise o problemă constantă. Din această cauză, mulți părinți nu își mai lăsau copiii să frecventeze cercurile pe interese sau secțiile sportive. Chiar și după o reparație capitală a interiorului sălii de sport, umezeala care a pătruns prin acoperiș a distrus aproape totul. Astfel, împreună cu localnicii, am decis să depunem un proiect la Programul Național „Satul European”. Grație acestuia, am reușit să înlocuim acoperișul la cele trei blocuri cele mai afectate de intemperii. De un an și jumătate, avem condiții mult mai bune pentru desfășurarea activităților copiilor și adulților. Această renovare a salvat clădirea, iar acum avem un spațiu unde putem păstra și promova atât istoria, cât și tradițiile locale. În plus, acest proiect ne permite să continuăm cu o nouă reparație capitală la interiorul clădirii, inclusiv la Casa de Cultură, care dispune de 646 de locuri și unde se desfășoară toate activitățile importante ale satului.
În prezent, sala de sport este frecventată de aproximativ 100 de copii, care practică lupte libere, tenis, baschet, volei și fotbal. În acest edificiu cultural, sunt organizate și cercuri pe interese, la care participă aproximativ 30 de copii și 20 de adulți, membri ai Ansamblului Folcloric „Dernec”, care reprezintă cu mândrie satul nostru la competiții zonale și naționale”, a declarat primarul Todorov.
De infrastructura reabilitată beneficiază acum și cei 14 angajați ai instituției, iar, în același timp, au fost create și trei noi locuri de muncă.
„Suntem recunoscători Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și specialiștilor de la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect esențial pentru comunitate. Acum, copiii și adulții din sat beneficiază de oportunități semnificative de a-și dezvolta abilități în domeniul culturii și sportului. Ne propunem să îmbunătățim și mai mult calitatea serviciilor oferite și, de aceea, vom continua să căutăm resurse pentru a moderniza și interiorul clădirii, fiind încrezători că, împreună, vom reuși să atingem acest obiectiv”, a adăugat primarul.”
Valoarea totală a proiectului implementat la Beșghioz este de aproximativ 3,3 milioane de lei, resurse financiare alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).