
La 2 aprilie curent, specialiștii Direcţiei Economie a Consiliului raional Ialoveni s-au deplasat în teritoriu şi au avut întâlniri cu producătorii de cereale de grupa I și de legume cultivate în teren protejat din localităţile Zîmbreni, Răzeni şi Costeşti.
În cadrul acestor deplasări pe teren, a fost monitorizată în detaliu starea culturilor de grâu și orz însămânțate în toamna anului 2024, precum și a culturilor de orz de primăvară din 2025, care la moment se află într-o stare bună, în perioada de înfrățire, creștere intensivă. De asemenea, s-a evaluat starea culturilor legumicole, în special a roșiilor și acastraveților plantați în teren protejat.
La agentul economic SRL GGC AGROFARM din comuna Zîmbreni, sub conducerea administratorului, Afanasii Ion, s-a efectuat monitorizarea grâului de toamnă pe o suprafață de 120 ha, în diferite parcele. În prezent, starea culturii pe întreaga suprafață este satisfăcătoare.
Grâul de toamnă, la moment, prezintă un sistem radicular puternic și o înfrățire bună în parcelele unde cultura premergătoare au fost cerealele. În schimb, după floarea-soarelui, înfrățirea este mai redusă. Densitatea culturii este de aproximativ 4,0-4,5 milioane de plante pe hectar, iar nivelul suficient de umiditate oferă premisele unei recolte bune, cu condiția aplicării măsurilor adecvate de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor.
Agentul economic SRL AGROMAR TRADE, condus de directorul Racoveț Marcel, gestionează o suprafață de 360 ha, incluzând 90 ha de grâu de toamnă, 5 ha de orz de toamnă și 3 ha de orz de primăvară. În prezent, culturile sunt într-o stare foarte bună, în special cele lucrate prin metoda No-Till, care se află în faza de înfrățire și creștere intensivă. Pe întreaga suprafață au fost aplicate fertilizări cu îngrășăminte minerale, iar în continuare se va efectua monitorizarea și, dacă va fi necesar, lucrări fitosanitare pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor.
SRL „Vatra Răzeșească” din comuna Răzeni, condusă de directorul Cotorobai Iurie, gestionează o suprafață de 409 ha, incluzând 75 ha de grâu de toamnă și 0,60 ha de legume în sere. În prezent, plantarea răsadului de castraveți de tip „cornichon”, hibridul Ecol, a fost finalizată. Înainte de plantare, solul a fost pregătit corespunzător, iar răsadurile au fost călite și pregătite fitosanitar. Plantele din primele zile de plantare se află deja într-o stare satisfăcătoare. Se menține regimul optim de căldură, lumină și umiditate și în continuare se vor continua lucrările tehnologice și se vor efectua monitorizări.
Culturile cerealiere sunt, de asemenea, într-o stare bună, aflându-se în faza de înfrățire și creștere intensivă. Au fost aplicate fertilizări cu îngrășăminte minerale, iar în continuare vor fi realizate monitorizări periodice pentru combaterea bolilor și buruienilor.
Pe o suprafață de peste 2,240 ha, Gospodăria Țărănească „Bivol Rodica Luca” din satul Costești, condusă de Bivol Constantin, a plantat roșii, hibrizi timpurii cu creștere nedeterminată: Ciciu F1, Monistela Roza F1 și Matissimo F1, care în prezent se află în faza de creștere și sunt într-o stare foarte bună.
Din toamnă, în sol au fost introduse îngrășăminte organice, iar înainte de plantare s-au efectuat lucrări de pregătire a solului, tratamente fitosanitare pentru protecția răsadului și aplicarea momelilor împotriva coropișniței.
Schema de plantare este 40x40x90 cm, iar plantele se află într-o stare satisfăcătoare. A fost instalat sistemul de irigare și folie de agril pentru protecția împotriva temperaturilor scăzute. În prezent, se desfășoară lucrările de întreținere a culturii.
De asemenea, au fost examinate 0,50 ha de sere la Gospodăria Țărănească „Sula Ana Andrei” din satul Costești, administrată de Sula Ana, recent plantate cu roșii. A fost instalată peliculă de mulci și sistemul de irigare prin picurare, iar schema de plantare este 60x35x80 cm, utilizându-se mai mulți hibrizi.
Totodată, înainte de plantare, răsadul și solul au fost pregătite corespunzător, iar lucrările fitosanitare de protecție împotriva bolilor și coropișniței au fost efectuate. Plantele se află în prezent într-o stare bună, iar lucrările de întreținere sunt în desfășurare.
În așteptarea vremii însorite, producătorii agricoli pregătesc tehnica agricolă pentru a finaliza campania de semănat din această primăvară, prin însămânțarea terenurilor cu floarea-soarelui, porumb și alte culturi tehnice.