
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord continuă să implementeze Studiul de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, aprobat în 2023, prin ghidarea antreprenorilor din nordul țării care au participat joi, 27 martie, în municipiul Bălți, la un eveniment de brokeraj dedicat lansării concursului „Proiecte de transfer tehnologic”.
Conceput ca o sesiune de informare, evenimentul de brokeraj a fost organizat de ADR Nord și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, și a reunit antreprenori din nordul țării și reprezentanți ai comunității academice. Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”.
În fața participanților, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța evenimentului pentru promovarea proiectelor de transfer tehnologic și inițierea parteneriatelor strategice între reprezentanții mediului academic și antreprenori din sfere prioritare de specializare inteligentă.
„Studiul de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, pe care l-am elaborat acum doi ani cu suportul partenerilor germani, este un instrument util pentru impulsionarea sectoarelor economiei regionale cu potențial de dezvoltare. Acțiunile noastre în această direcție sunt realizate în concordanță cu priorităților pe care le-am stabilit în Programul Operațional Regional Nord”, susține șefa ADR Nord.
La rândul său, Victoria Zabolotnîi, șefă de secție în cadrul ADR Nord, a prezentat domeniile identificate în Studiul de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. Conform studiului, este vorba de trei sectoare în care economia din nordul țării poate fi competitivă:
- Agricultura și procesarea produselor agricole;
- Fabricarea confecțiilor, încălțămintei și articolelor din piele și textile;
- Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente.
În cadrul sesiunii de informare, reprezentanții ANCD au prezentat conceptul Fondului Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Programul SMART Moldova și Procesul de descoperire antreprenorială. Totodată, participanții la eveniment au aflat detalii despre apelurile de cooperare: Vouchere inovaționale și Transfer tehnologic. De asemenea, antreprenorii au fost informați despre oportunitățile oferite de Programul Orizont Europa pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Sesiunea de informare a oferit părților interesate posibilitatea de a interacționa direct cu specialiștii și factori de decizie în domeniul inovării. Organizatorii evenimentului au prezentat informații esențiale despre mecanismele de finanțare disponibile, exemple de bune practici și tendințe actuale în domeniul transferului tehnologic.
Acest eveniment de brokeraj a fost organizat pentru facilitarea colaborării între mediul privat și cercetători pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare, care să valorifice rezultatele cercetării și să contribuie la creșterea numărului de propuneri de proiecte, a eficienței și competitivității în diverse sectoare economice. Astfel de întruniri de brokeraj reprezintă o oportunitate valoroasă pentru actorii regionali interesați de inovare și dezvoltare tehnologică și care doresc să stabilească noi parteneriate și să acceseze finanțări dedicate cercetării și dezvoltării.