![DSC_5974](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/DSC_5974.jpg)
La Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), au avut loc consultări publice pe marginea modificărilor la Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, elaborate în baza Raportului de evaluare intermediară. Evenimentul este organizat cu sprijinul Guvernului Germaniei.
Programul urmărește crearea unei rețele de orașe-poli de creștere în Republica Moldova, având ca scop echilibrarea dezvoltării teritoriale. Acesta vizează 6 municipii care au potențialul de a deveni orașe poli de creștere la nivel național și regional: Cahul, Comrat, Edineț, Soroca, Orhei și Ungheni.
Raportul de evaluare intermediară a analizat progresul realizat până în prezent, a identificat provocările întâmpinate și a formulat recomandări pentru îmbunătățirea implementării în etapa următoare. În procesul de evaluare au fost luate în calcul rapoartele de monitorizare, interviurile cu reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, precum opiniile partenerilor de dezvoltare implicați în implementarea programului.
Raportul subliniază diferențe în viteza de realizare a obiectivelor între orașe, precum și necesitatea ajustării costurilor pentru a continua implementarea programului. Până acum, din cele 50 de proiecte planificate, 25 au fost deja inițiate, iar 6 au fost finalizate complet.
Alte concluzii ale raportului:
- Gradul de conformitate al orașelor cu criteriile pentru statutul de pol de creștere a crescut de la 43% la 52%.
- Obiectivele, măsurile și proiectele programului rămân, în mare parte, valabile, cu excepția unui proiect din Comrat, reevaluat în contextul noilor realități urbane.
- Capacitatea redusă a administrațiilor publice locale și indisponibilitatea finanțării necesare afectează derularea proiectelor.
Pentru etapa a doua (2025-2027), se recomandă extinderea termenului de implementare, ajustarea costurilor și consolidarea capacităților administrațiilor locale, actualizarea Planului de acțiuni, detalierea și concretizarea procesului de monitorizare și evaluare, consolidarea Unităților de Implementare a programului la nivel local și altele.
„Programul Național de Dezvoltare a Orașelor Poli de Creștere rămâne esențial pentru dezvoltarea echilibrată a orașelor din țară și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Obiectivul nostru este să creăm condiții demne de viață și locuri de muncă pentru toți cetățenii. Mulțumim partenerilor noștri de dezvoltare pentru sprijinul oferit și tuturor celor care au contribuit cu idei valoroase. Este important să multiplicăm exemplele de bune practici la nivel național. Acesta este pilonul politicii noastre de dezvoltare.”, spune viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Elaborarea Raportului de evaluare și actualizarea Programului Național de Dezvoltare a Orașelor Poli de Creștere sunt realizate cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), co-finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).