Secretarul de Stat, Grigore Stratulat s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții Consiliului Raional din Căușeni, pentru a discuta despre pașii necesari pentru începerea construcției infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în regiune. Acest proiect face parte din eforturile de îmbunătățire a gestionării deșeurilor în Republica Moldova, conform Strategiei naționale pentru perioada 2013-2027.
În cadrul discuțiilor, Grigore Stratulat a subliniat importanța reorganizării Regiunilor de Management al Deșeurilor (RMD) 2 și 3 într-o singură regiune care va include raioanele Leova, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni și Ștefan-Vodă. Scopul acestei regrupări este de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor și de a reduce cantitatea de deșeuri generate în aceste zone.
Secretarul de Stat a explicat și pașii necesari pentru a începe lucrările de construcție a infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Unul dintre acești pași este realizarea unui studiu de fezabilitate, care va începe în primul trimestru din 2025 și va fi finalizat până la sfârșitul anului. De asemenea, Grigore Stratulat a subliniat importanța colaborării strânse între autoritățile locale, oferind exemple de bune practici din regiunile 5, 8 și 1, unde colaborarea autorităților locale a fost esențială pentru succesul proiectelor de infrastructură.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre proiectul de lege privind serviciul public de salubrizare, care impune primăriilor să organizeze serviciul de salubrizare la nivel local și să implementeze colectarea separată a deșeurilor. De asemenea, au fost abordate diverse probleme tehnice legate de gestionarea deșeurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație și alte probleme de mediu din regiune. La rândul său, Grigore Stratulat a încurajat autoritățile locale să pregătească proiecte pentru a aplica la Fondul Național de Mediu, care poate susține implementarea acestor inițiative.
Această întâlnire face parte din implementarea Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor 2013-2027, în cadrul Programului „Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, susținut de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).