Numărul muncitorilor pe șantierele Liniei electrice Vulcănești – Chișinău va fi suplimentat începând cu săptămâna viitoare, au informat reprezentanții întreprinderilor implicate în construcții, în cadrul unei vizite de inspectare a Secretarului de stat în cadrul Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Oficialul a vizitat Stația electrică Chișinău din cadrul ÎS Moldelectrica, unde se va conecta viitoarea linie electrică de înaltă tensiune. Aici se desfășoară în prezent lucrările de construcție a fundațiilor pentru autotransformator, și instalarea echipamentelor din instalația de distribuție și portalurile metalice la Stația Electrică Chișinău. În această locație, lucrările de construcție pot fi continuate în condițiile meteo actuale și având în vedere proximitatea furnizorilor de materiale de construcție și căile de acces. Pe acest șantier, numărul de muncitori a fost majorat cu 10 oameni încă la finele lunii decembrie, la solicitarea Ministerului Energiei.
Modernizarea Stației Chișinău 330kV de comun cu extinderea Stației Electrice Vulcănești 400 kV vor permite racordarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău 400kV la infrastructura electroenergetică din zona de sud și centru al țării inclusiv și a mun. Chișinău și sunt necesare pentru transportarea directă a fluxurilor de energie către cel mai mare nod de consum de energie electrică din țară.
Totodată, în prezent continuă lucrările de asamblare a pilonilor liniei electrice, iar în viitorul apropiat, când vor permite condițiile meteo, urmează a fi relansate lucrările de turnare a fundamentelor pentru pilonii liniei electrice.
Până în prezent au fost construite peste 200 de fundații pentru piloni și cca 30 de piloni asamblați, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 km.
„Vrem să ne asigurăm, în teren, că lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău se desfășoară în termenele stabilite și îndemnăm toate părțile implicate să manifeste maximă deschidere și eforturi în acest sens. Pentru că această linie are o importanță strategică pentru securitatea energetică, îndemn și toți proprietarii de terenuri ce urmează a fi expropriate să manifeste deschidere pentru cooperare. Este vorba de cca 6 de mii de proprietăți, multe foarte mici, dar fiecare persoană afectată trebuie despăgubită.”
Progresul general de implementare a proiectului este de cca 49%, cu referință la un șir de activități și etape importante care necesită a fi asigurate, inclusiv până la începerea lucrului nemijlocit pe șantierul de construcție. Câteva dintre acestea sunt: executarea topografiei aeriene, elaborarea, verificarea și aprobarea proiectului tehnic, efectuarea testărilor te sol, a echipamentelor și materialelor necesare, testarea rezistenței diferitor tipuri de fundații și piloni, livrarea echipamentelor și materialele necesare, compensarea proprietarilor terenurilor și multe alte procese foarte importante, care necesită a fi asigurate pentru implementarea cu succes a proiectului.
Lucrările de construcție au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.
Lucrările la linia electrică de către compania KEC International Limited, iar la Stația electrică Chișinău de către consorțiului de companii Siemens Energy SRL – Electromontaj SA – Energotech SA.