Comisia de selectare și evaluare a proiectelor finanțate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a desemnat în cadrul ședinței de luni, 20 ianuarie, câștigătorii concursului de proiecte privind profilaxia și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire, desfăşurat în perioada 11 decembrie 2024 -13 ianuarie 2025. Astfel, patru proiecte au acumulat cel mai mare punctaj.
Unul dintre învingătorii concursului de proiecte cu tematica promovării unui mod de viață sănătos este A.O. „Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului”, care a depus proiectul „Comunitate informată – viață sănătoasă”. Scopul proiectului este îmbunătățirea calității vieții prin promovarea uni stil de viață activ și sănătos, consolidarea sănătății comunitare, sensibilizarea populației privind regulile de sănătate în domeniul alimentației echilibrate, practicării activităților fizice, eliminării viciilor dăunătoare întru prevenirea riscurilor de îmbolnăvire. În activități vor fi implicați circa 17 mii de beneficiari din zece raioane: Anenii Noi, Călărași, Hâncești, Taraclia, Fălești, Cantemir, Ștefan Vodă, Glodeni, Basarabeasca și Râșcani. Valoarea totală a proiectului este de peste 1,8 milioane de lei.
Un alt învingător al concursului de proiecte este Asociația Obștească „Principii Sănătoase”. Proiectul prezentat de asociație se numește „ANTIDOT: Dezvoltarea abilităților tinerei generații în prevenirea intoxicațiilor cu substanțe chimice” și are drept scop consolidarea capacităților de prevenire a intoxicațiilor cu substanțe chimice în cadrul organizațiilor destinate copiilor și adolescenților din Republica Moldova pentru a reduce nivelul de morbiditate cauzate de acestea. În cadrul proiectului cu valoarea totală de circa 500 de mii de lei vor fi implcați peste 2200 de beneficiari.
Învingător al concursului de proiecte de prevenire a riscului de îmbolnăvire cauzat de consumul produselor din tutun pentru tineri este Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Proiectul intitulat „Viitorul fără fumat – NEXT STEP” are scopul de a reduce consumul produselor de tutun și nicotină în rândul adolescenților și tinerilor prin informarea lor despre efectele dăunătoare ale acestor substanțe asupra sănătății și protejarea de influențele negative ale industriei tutunului. Activitățile vor include sesiuni de informare și educare, campanii de informare cu implicarea cadrelor didactice, a specialiștilor care lucrează cu tinerii, a părinților. Numărul estimat de beneficiari ai acestui proiect va depăși cifra de 7000, iar valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de lei.
Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a fost desemnat și câștigător al proiectelor de reducere a riscului de îmbolnăvire și profilaxia hepatitelor virale în diferite grupuri de populație. Proiectul în valoare de un million de lei se numește „Hepatita în focus: prevenire și conștientizare pentru un viitor sănătos”. Scopul acestuia este reducerea morbidității și impactul asupra calității vieții prin creșterea nivelului de prevenire, diagnosticare și tratament al hepatitelor virale B și C în Republica Moldova”. Numărul de beneficiari ai proiectului este de circa 6500.
Cele patru proiecte desemnate câștigătoare vor fi implementate în perioada ianuarie-decembrie 2025.